Iran neće podleći pritiscima SAD

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je njegov američki kolega Donald Tramp očekivao da će Teheran napustiti nuklearni sporazum, nakon što se Vašington povukao iz njega.

Rohani je naglasio da je Teheran odbio da slijedi taj plan i da je pokušao da spasi sporazum, zajedno sa ostalim potpisnicama.

"Iran neće podleći pritiscima SAD", izjavio je danas Rohani, dan nakon što je Vašington uveo sankcije guverneru Centralne banke Irana.

"Oni misle da mogu učiniti da se iranska nacija preda vršeći pritisak na Iran, sankcijama i čak prijetnjama ratom. Iranska nacija će se oduprijeti američkim zavjerama", rekao je Rohani.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa označila je juče guvernera Centralne banke Irana Valiolaha Seifa kao teroristu i uvela mu sankcije kako bi dodatno izolovala Iran od svjetskog finansijskog sistema.

Ministarstvo finansija SAD optužuje Seifa da je pomogao da se više miliona dolara prebaci paravojnoj organizaciji Hezbolah, koju podržava Iran.

Ministar finansija Stiven Mnuhin rekao je da je Seif tajno prebacivao novac od iranske Revolucionarne garde preko Islamske banke al-Bolad u Iraku kako bi pomogao Hezbolahu.

Iračka banka i njen guverner takođe su kažnjeni sankcijama.

SAD su najavile i da će uvesti i takozvane sekundarne sankcije Seifu, što znači da bi svi koji posluju sa njim mogli da budu isključeni iz američkog finansijskog sistema.Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Izvor:beta