"Gita" pravi haos: Srušena skupština, nema struje

Zgrada Parlamenta u ostrvskoj državi Tonga u Pacifiku uništena je sinoć u najgoroj oluji koja je pogodila tu zemlju u posljednjih 60 godina. Ciklon Gita, kategorije četiri, pogodio je Tongu i izazvao veliku materijalnu štetu, navodi BI-Bi-SI (BBC).

Zgrada Parlamenta je stara više od 100 godina i još se ne zna gdje će poslanici obavljati svoje dužnosti dok se šteta ne sanira. Snabdijevanje električnom energijom je u prekidu i veliki broj kuća je ostao bez krovova zbog jakog vjetra. Vlada je juče proglasila vanredno stanje i uvela policijski čas u glavnom gradu zbog najavljenog dolaska ciklona Gita.

 Postavljeni su i evakuacioni centri u kojima su hiljade ljudi mogle da pronađu sklonište tokom noći. Ciklon je već načinio veliku štetu na susjednim ostrvima Samoa. Prema meteorološkoj službi na Fidžiju očekuje se da će ciklon ojačati do kategorije pet, najviše na skali mjerenja jačine uragana. Stručnjaci, ipak navode da će oluje promaštiti najnaseljenije djelove Fidžija. Cikloni su česti u Pacifiku u ovom periodu godine.

Izvor:AntenaM