Smolović: „Danas se mnogo čita, ali ne čita se kvalitetno štivo“ (audio)

Bjelopoljka Magdalena Smolović dobitnica je Plakete za završene studije sa najboljim uspjehom za oblast društvenih nauka.

Gostujući u emisiji „Start Art“ Radija Bijelo Polje, Magdalena je pričala o značaju ovog priznanja, ljubavi prema književnosti, ali i planovima za budućnost.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što se baš moje ime našlo među pet najboljih svršenih studenata Univerziteta Crne Gore. Ovo priznanje za mene je ogromna motivacija i podstrek za sve što predstoji, ali i kruna mog dosadašnjeg obrazovanja jer je nekako došla na kraju osnovnih studija, ja sam sada prva godina masters studija, i to je najveće priznanje koje student može dobiti“ kazala je Magdalena dodajući da je priznanje ujedno i obaveza da i dalje odgovorno i posvećeno dalje pristupa svim obavezama na fakultetu, ali i van njega, jer je, kako je istakla, ova nagrada potvrda teze da se svaki trud na kraju isplati.

 Osim jedne devetke sa prve godine u indeksu ove vrijedne djevojke naređane su desetke, međutim Magdalena kaže da je mnogo važnije da se to znanje primijeni.

„Volim da kažem da, ako zaista volite ono što radite to je prava blagodet i uspjeh na kraju neće izostati.Važnije je da pokažemo da smo sposobni i kadri da sve što smo usvojili na fakultetu pokažemo i primijenimo, a ne samo da se pohvalimo desetkama. Meni desetke nisu suštinski važne, bitnije je kako smo mi izgradili sebe kao kompletne ličnosti i šta možemo da ponudimo nakon osnovnih studija“ istakla je ona.

Magdalena svim mladim ljudima koji sada upisuju fakultet preporučuje ovaj Filološki, jer kako je istakla, on nudi brojne mogućnosti za lični i profesionalni razvoj.

„Prije svega, Filološki fakultet je baziran na jezike. Na ovom studijskom programo budući studenti mnogo toga iz jezika ali i književnosti, naučiti mnogo toga o kulturi naroda, ali naglasila bih benefite što studenti mogu da dodatna znanja mogu da steknu u inostranstvu kroz različite promocije i radionice koje se organizuju na fakultetu i van njega, što je veoma značajno za studente koji studiraju strane jezike, jer imate mogućnost da od izvornih govornika čujete mnoge stvari, jer neopisivo je važno da se ti studenti upoznaju neposredno sa kulturom i jezikom tog naroda“ istakla je Smolović i dodala da svi oni koji urone u svijet književnosti, mogu biti u prilici da uče, promišljaju i vrednuju, ali kako je istakla, posebno je važno da razviju kritičko mišljenje, jer nas ono definiše kao kompletne ličnosti.

Magdalena je naglasila da se u vrijeme tehnološkog napretka mnogo čita, ali da se ne čita kvalitetno štivo.

„Zato je važno da dijete još u ranom dobu prepozna značaj i benefite knjige, jer će se kasnije izgraditi kao kvalitetan čitalac. Ako dijete na početku zavoli knjigu, ono će kasnije znati šta ta knjiga može njemu da pruži i upravo na fakultetu i učimo o tome kako djecu i mlade zainteresovati za knjigu posebno u današnjem vremenu digitalne tehnologije. Nije nemoguće mlade zainteresovati za knjigu samo im treba ponuditi kvalitetnu literaturu“ zaključila je Smolović. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Sabanović

Foto: privatna arhiva

Audio obrada: Sanida kajević