Princ koji nikada neće biti kralj: Kako su Čarls i Kamila uništili Dajanu

Princ Čarls i Kamila Parker (73) ma koliko se trudili uvijek će biti manje omiljene osobe britanske kraljevske porodice.

I danas, kada mediji bruje o tome kako je došlo vrijeme da se kraljica Elizabeta II povuče sa trona, javnost ne želi da je na istom zamijeni njen sin. Informacija da je Kamila konačno dočekala svojih pet minuta kada će zablistati na prijestolu uz svog supruga, samo je na kratko unijela sreću u njen život.

Naime, prema pisanju britanskih tabloida princ Čarls i Kamila su očajni, jer je vojvotkinji dijagnostikovana smrtonosna bolest. Ljekari su joj dijagnostikovali tumor na jetri i zabranili alkohol. Ironično, zar ne? Cio život je snažno željela da dođe na prijesto, a sada kada je konačno došlo vrijeme i za to, supruga princa Čarlsa umire.

Princ Čarls i Kamila voljeli su se od rane mladosti

Čini se da koliko god se trudila, Kamila svojim postupcima čini da je javnost okarakteriše kao oholu, zlu i proračunatu ženu. Vojvoda i vojvotkinja od Kornvela od kako su se vjenčali aprila 2005. godine, u Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor jednostavno se ne razdvajaju. Toga dana njihovi roditelji nisu prisustvovali vjenčanju, umjesto njih, tu su bili Čarlsov sin princ Vilijam i Kamilin sin, ali se kraljica sa suprugom kasnije priključila i organizovala svečani prijem.

“Kamila je prerano ušla u Čarlsov život”, rečenica je koja se mnogo puta može pročitati u skoro svim tekstovima britanske štampe o slavnom paru. Njih dvoje navodno su se upoznali sredinom 1971. godine, kada je ona imala 24, a on 23 godine. Veoma brzo su postali bliski prijatelji i počeli da se zabavljaju. Početkom 1973. Čarls je postao član Kraljevske ratne mornarice i ukrcao se na prekookeanski brod. Tada je njihova ljubav stavljena na pauzu. Ubrzo po Čarlsovom povratku, uslijedio je raskid, tvrde strani mediji, a biografi ne mogu da se slože oko toga šta je bio pravi razlog.

“Kamila je prerano ušla u život prestolonasljednika. On je sa druge strane nije ni pitao da ga čeka dok je na putu”, tvrdi Robert Lejsi, jedan od najcjenjenijih osoba koje su se bavile životom princa Čarlsa.

Iste godine, Kamila se vjerila sa svojim bivšim dečkom — Endruom Parkerom Boulsom. Tokom svih godina braka, kružile su priče da su princ Čarls i Kamila obnovili vezu. Ipak, 1981. godine princ Čarls zaprosio je Dajanu Spenser. Endru Parker Bouls uskoro se razveo od Kamile, a 1996. konačno su se rastali i Čarls i Dajana. U godinama koje su uslijedile, Kamila je bila prinčeva nezvanična pratilja na raznim događajima, a 1999. prvi put su se zvanično pojavili kao par.

Nesrećna Dajana oduvijek je znala da je muž vara

Za tačno mjesec dana 31. avgusta navršiće se 23 godine otkako je tragično izgubila svoj život princeza Dajana, miljenica Britanaca i cijelog svijeta. U trenutku nesreće imala je samo 38. godina. Inspektor Ken Verfi, jedan od šefova Dajaninog obezbjeđenja, prije četiri godine objavio je knjigu sjećanja “Pažljivo čuvana tajna”. U svom djelu on do detalja govori o svemu što je princeza proživljavala u braku sa Čarlsom.

“Dajana nikada zvanično nije bila obaviještena o aferi svog supruga s bivšom djevojkom, ženom koju je smatrao svojom srodnom dušom Kamilom. Nije ni trebalo da joj kažu… Sva posluga u palati Kensingoton je znala za to i bilo je nemoguće da se ona pravi da ne zna. Gotovo svi gosti na proslavi su takođe znali. Oni su se okupili da bi proslavili 40. rođendan Kamiline mlađe sestre Anabel Eliot… Na putu ka Ričmondu princ je jasno stavio Dajani do znanja da nije srećan zbog njenog prisustva zadirkujući je čitavim putem”, dio je iz pomenute knjige.

Ken piše da je Dajana na skoro svakom koraku kada se najmanje nadala naletjala na princa Čarlsa i Kamilu kako udubljeni jedno u drugo razgovaraju. Bila je razočarana, bila je bijesna. Često se glasom punim bijesa obraćala Čarlsu u prisustvu svog obezbjeđenja:

– Kako si mogao to da mi uradiš!

Čarls je sa druge strane izgledao kao čovjek bez emocija. Ali Dajana nije bila emotivno jaka. Bila je mlada žena i majka koja je očajnički željela da je njen muž voli.

“Kamilu je zvala “rotvajler”, ako ju je ikada i spomenula. Nije da je Dajana odustale od borbe za naklonost svog muža, ali jednostavno joj je više bilo muka da se bori svakog dana. “Dođe vrijeme kad ti jednostavno više nije stalo” rekla mi je tiho”, prisjeća se autor ovog djela i član Dajaninog obezbjeđenja.

Krah braka Dajane i Čarlsa otvorio je vrata Kamili Parker Bouls

Do zvaničnog odvajanja Lejdi Di i princa Čarsla došlo je poslije nesreće na polo meču 1990. godine. Čarls je pao s konja i slomio ruku. Dajana je bila pored njega u bolnici. Otišla je nakon što joj je Čarls rekao da ne želi njeno prisustvo. Nekoliko minuta kasnije stigla je Kamila.

“Dok smo se vozili do Londona, Dajana mi je priznala, tiho i tužno, bez bilo kakve histerije i apsolutno odlučna, da je to bila kap koja je prelila čašu. Više nije bila spremna da bilo šta pokuša da bi spasila brak”, rekao je Ken, a istorija koja se danas prepričava zaista je to i donijela. Miljenica Britanca i čitavog svijeta polako je odlazila u svoj život, u kome nije bilo mjesta za Čarlsa.

Nažalost, kada se njen život tragično ugasio tog kobnog 31. avgusta 1997 godine, velika vrata otvorila su se Kamili Parker. Ali, sudbina je i sada ponovo odigrala posljednji potez.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić