Dok god postoji čovjek tragaće za nekom slobodom

“Svaka nova generacija ima potrebu da osvaja svoje slobode”, izjavio je glumac Dragan Bjelogrlić povodom 200. izvođenja predstave “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, u kojoj još od 2005. godine na sceni Beogradskog dramskog pozorišta igra glavnu ulogu.

U početku je, po Bjelogrlićevim riječima, u pozorište dolazila publika koja je gledala istoimeni čuveni film Miloša Formana, sa Džekom Nikolsonom u ulozi Mekmarfija.

“Nakon prvih 20 ili 30 izvođenja predstave ljudi su, uglavnom, upoređivali naš komad sa istoimenim Formanovim filmom. Sada u BDP dolazi publika koja prvi susret sa tim maestralnim tekstom ima preko naše predstave”, rekao je Bjelogrlić, i dodao da svojevrsna oda slobodi čini taj tekst uvijek aktuelnim.

Poznati glumac istakao je, kako prenosi Tanjug, da “dok god postoji čovjek, tragaće za nekom slobodom”.

“Zanimljiva je sudbina tog teksta, jer je izašao nakon Drugog svjetskog rata za vrijeme takozvane gvozdene zavjese. Tekst je govorio o borbi pojedinca protiv sistema i u vrijeme studentskih demonstracija i hipi pokreta svijet je mnogo više razgovarao o ljudskim slobodama. Taj tekst se vezivao i za momenat dolaska slobode sa ulaskom liberalnog kapitalizma u ta istočno-evropska društva. Mi živimo danas taj liberalni kapitalizam, doduše u balkanskoj verziji”.

Izvor: Cdm