Štrajk u školama zbog Milanovićeve politike

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da poštuje dostojanstvo i rad nastavnika, da je pravo na štrajk ustavno pravo, ali i da je ustavno pravo djece na obrazovanje, a današnje stanje u obrazovnom sistemu smatra posljedicom štetne politike bivše socijaldemokratske vlade Zorana Milanovića, a sada njenog konkurenta na predsjedničkim izborima.

"Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. Ali, ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje", istakla je hrvatska predsjednica, prenijela je Hina.

Stav Grabar-Kitarovićeve o štrajku profesora i nastavnika proslijeđen je iz njenog kabineta nakon što zaposleni u obrazovanju nijesu prihvatili ponudu Vlade za povećanje dodataka na platu, navodeći da insistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova.

Predsjednica naglašava da je Hrvatska svojim Ustavom i prihvaćenim međunarodnim aktima preuzela "dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima".

"S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih da zagovaraju njihove najbolje interese i vode računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske smatra i da je današnje stanje u obrazovanju posljedica "štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima".

Pošto je u petak uveče bez dogovora završen sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima školskih sindikata, pa se nastavlja štrajk, predsjednica je obje strane pozvala da rješenje pronađu "za stolom".

Izvor:blic