SAD neće preuzeti vođenje dijaloga Beograda i Prištine

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće preuzeti vođenje dijaloga između Beograda i Prištine, ali se trude da pronađu dobitnu kombinaciju za kompromis, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je rekao da će dijalog nastaviti da vodi Evropska unija, ali da SAD želi da pronađe kompromisno rješenje za Kosovo i Metohiju i da to iskoriste za svoje predstojeće predsjedničke izbore.Upitan da li SAD podržavaju podjelu Kosova, on je istakao da je dva puta razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom i da se nikada nisu izjašnjavali da li će da podrže podjelu ili imaju neki drugi koncept.

"Oni podržavaju našu želju da se dođe do kompromisa. To je ogromna razlika imajući u vidu da prethodne administarcije nisu željele ni da razgovaraju o tome i koje su govorile da je to pitanje završeno", rekao je Dačić za Prvu TV.

Povodom zahtjeva Kvinte da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da Priština povuče takse, Dačić kaže da je proces povlačenja priznanja nezaustavljiv i da Srbija neće od toga odustati.

On je podsjetio da je priznanje povuklo 14 zemalja, a da su Egipat i Peru zamrzle priznanje.

"To je osam odsto od ukupnog broja članica UN. Predsjednik Rusije Vladimir PUtin se čudio kako smo u tome uspjeli. U Prištini stalno govore da lažemo o povlačenju priznanja, pa ako lažemo kako to odjednom postaje problem", naveo je Dačić.

 

Izvor:mina