Tri razloga da ovog ljeta uvijek imate sodu bikarbonu pri ruci

Soda bikarbona nije samo dobra za kuvanje i čišćenje. Ona ima i mnoge zdravstvene prednosti, kao što su ublažavanje žgaravice, kada se doda u vodu, umirivanje nadražene kože od ugriza insekata, te ublažavanje psorijaze kada se primjenjuje na zahvaćena područja.

Ako želite da koristite prirodne preparate za svoj režim ljepote i pritom da uštedite novac, isprobajte ove lagane tretmane od sode za meku kožu, sjajnu kosu i još mnogo toga.

Soda bikarbona za piling

Ovog ljeta pokažite mekane i sjajne ruke i noge u majicama bez rukava i kratkim panalonama. Napravite piling miješanjem 3 kašike sode u 1 dl vode i nježno uklonite mrtve ćelije kože. Kružnim pokretima nanesite preparat na tijelo, posebno na ispucala koljena i odmah ćete osjetiti glatkoću. Prirodni piling možete da koristite prije nanošenja kreme za samopotamnjivanje kako biste osigurali ravnomjernu boju bez fleka.

Soda bikarbona za kosu

Ako vam se često masti kosa, isprobajte recept koji će odložiti pranje kose. Pomiješajte 2 kašike skroba sa jednom kašikom sode i 2-3 kapi esencijalnog ulja lavande. Zatim umočite široku četkicu u smjesu, istresite višak i nanesite na korjen kose. Skrob će ukloniti masnoću s korjena, a soda će apsorbovati miris, čineći vašu kosu čistom – bez pranja.

Osim toga, prilikom pranja kose u šampon koji inače koristite dodajte kašičicu i nanesite na vlasište kako biste uklonili masnoću i zadržali kosu čišćom duže vrijeme.

Soda bikarbona za stopala

Prije nego što uskočite u sandale, trebalo bi da oporavite stopala od zatvorene obuće. Rastopite 3 kašike sode u toploj vodi, dodajte par kriški limuna i umočite noge 10-15 minuta. Isto tako, ako u 1 dl stavite 3 kašike sode, dobićete prirodnu pastu za izbjeljivanje koju bi trebalo da držite 10-ak minuta kako biste dobili prekrasne, bijele nokte na rukama i nogama.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić