Hrvatsko Ministarstvo: Rezolucija o Jasenovcu nije dobronamjeran i dobrosusjedski postupak

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu ne može se smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim postupkom Crne Gore u odnosu na Hrvatsku, niti je u skladu sa ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), saopštili su hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Kako prenosi portal Index HR, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova te države saopštilo je da žali što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

“Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, nesumnjivo je da je motiv za donošenje Rezolucije sadržan u činjenici da je u Ujedinjenihm nacijama inicirana Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Izvor: MINA