Ovo je apsolutno najbolji trening koji "vraća" sat unazad

Iako može da izgleda nelogično da povećavate intenzitet treninga kako starite, intenzivne i brze vježbe mogu da ubrzaju metabolizam, svedu šećer u krvi na razuman nivo i sagore kalorije za tren oka. A sada, nova studija dodaje još jednu prednost toj listi- intenzivnije vježbe mogu i da preokrenu proces starenja.

Istraživači klinike Majo obavili su istraživanje. Ispitanici su vozili bicikl visokim intenzitetom, trening snage sa tegovima ili kombinovani plan treninga snage i vožnje biciklom. Tokom čitave studije, istraživački tim je pratio napredak učesnika mjerenjem poboljšanja snage njihovih nogu, mišićne mase, kapaciteta kiseonika i osjetljivosti na insulin. Takođe su napravili biopsiju uzoraka tkiva i analizirali ćelije sa butina učesnika. Istraživači su zabilježili da su sve tri grupe vježbača pokazale poboljšanja u mišićnom i aerobnom kapacitetu, ali samo oni u grupi sa intervalnim treningom visokog intenziteta imali su najviše prednosti u svojim mitohondrijalnim performansama ili sposobnosti ćelije da pretvara kiseonik u energiju. Mlađi i stariji učesnici imali su porast od 49 odsto, odnosno 69 odsto. U međuvremenu, niko u programu treninga snage nije primijetio značajna poboljšanja u svom mitohondrijskom kapacitetu, a to su učinili samo mlađi učesnici kombinovane grupe za trening.

„Mitohondrije i ribozomi su organele koje su važne za metabolizam i aerobnu kondiciju, ali imaju tendenciju da se pogoršavaju kako ljudi stare. Održavanje ovih struktura zdravim može preokrenuti neke znake opadanja u ćelijama vezanim za starenje”, piše Helt.

Međutim, istraživači su sugerisali da postoji samo jedan uslov za ovu čudesnu vježbu: vjerovatno neće biti mnogo zabavno.

„Ako možete da odvojite sat vremena za vježbanje i sažete ga u jedan minut, postoji cijena koju morate platiti”, rekao je Pantelejmon Ekekakis, profesor kineziologije.

Vježbanje neće biti prijatno, ali da biste imali pun efekat istraživači su preporučili da počnete sa petnaestominutnim treningom koji počinje energično i polako se smanjuje intenzitet. Ekekakisova studija je otkrila i da su odrasli koji su usvojili ovu rutinu osjetili zadovoljstvo i tokom i poslije vježbanja.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković