Mulić: ”NVU “Klub kulture” sprovodi aktivnosti i projekte koji su od važnosti za mlade ljude”

Uspostavljanje održive saradnje između organizacija i mladih kroz programe mobilnosti u regionu, uz istovremeno izazivanje predrasuda i stereotipa koje mladi ljudi mogu imati jedni o drugima, glavni je cilj projekta koji sprovodi NVU “Klub kulture” u saradnji sa partnerskim organizacijama “ARS Public” iz Skoplja, Sjeverna Makedonija i SHL iz Orahovca, Kosovo.

Direktor tog Udruženja Rafet Mulić kazao je u emisiji “Start Art” Radija Bijelo Polje da je kroz tri ciklusa razmjene srednjoškolaca, kroz književno i umetničko stvaralaštvo, nastao zbornik radova na temu „Regija u kojoj želimo da živimo“.

“Prvi ciklus razmjene bio je u Bijelom Polju gdje su učesnici pisali kratke priče o region u kojem bi voljeli da žive. Mi smo objavili dva zbornika kratkih priča, jedan na engleskom, a drugi na crnogorskom, makedonskom i albanskom jeziku. Drugi ciklus razjene održan je u Skoplju gdje je organizovana likova kollonija koja je završena u okviru trećeg segmenta izložbom umjetničkih radova pod nazivom „Viđeni region našim očima" u Orahovcu na Kosovu, gdje smo takođe imali promociju zbornika kratkih priča” pojasnio je Mulić.

On je kazao da je Klub kulture u predhodnom periodu kreirao razne aktivnosti uz podršku Srednje stručne škole, JU Ratkovićeve večeri poezije I drugih nevladinih organizacija koje su od velikog značaja kada je kulturni razvoj u pitanju.Mulić je istakao obilježavanje Svjetskog dana poezije, kada su se putem zoom aplikacije umrežili sa pjesnicima iz regiona, ali i obilježavanje Svjetskog dana knjige kada su imali susrete sa književnicima iz naše dijaspore.

“Takođe smo obilježili 8. april, Svjetski dan Roma, kada je organizovana panel diskusija na temu “Da živimo zajedno” gdje su mladi iz omladinskog kluba”Jelisej” i mladi iz lokalne romske zajednice imali sjajnu diskusiju o zajedništvu gdje je i potpisan memorandum o saradnji. Međutim, ono na šta smo najponosniji je upravo to što smo tokom školske godine organizovali neformalni omladinski klub “Jelisej” koju čine srednjoškolci iz Gimnazije i Srednje stručne škole”  kazao je Mulić.

On je dodao da je u narednom period u planu realizacija projekta koji se tiče zapošljavanja mladih sa sjevera.

“Mi smo pripremili projekat koji se tiče digitalne edukacije mladih, a u cilju zapošljavanja i promocije ruralnog preduzetništva. Konkretno, kroz projekat ćemo se baviiti edukaccijom mladih i njihovih članova familije, preduzetnika sa ruralnog područja limske doline, kada će se uz podršku licenciranih predavača organizovati obuke koje će im koristiti u daljem traženju posla” istakao je Mulić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto, video i tonska realizacija: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević