Ove kućne biljke prirodno će rashladiti vaš dom tokom ljeta

Biljke su jedna od omiljenih dekoracija u domu, a tokom ljeta imaju važnu funkciju koja bi nam mogla olakšati život kad temperature skoče iznad 30 stepeni Celzijusa - naime, mogu rashladiti prostorije u kojima boravimo.

Ovaj jeftini i ekološki prihvatljiv način hlađenja zatvorenih prostorija nedavno je potvrdila NASA u studiji "Earth Science", a poznato je da biljke mogu promijeniti temperaturu Zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze.

Na primjer, šumske krošnje povećavaju vodenu paru u atmosferi, te tako uzrokuju više padavina i blokiraju sunčevu svjetlost.

Isti sistem koriste i određene kućne biljke, koje ispuštaju višak vode iz lišća, a to je prirodni proces hlađenja njih samih, ali i prostora u kojemu se nalaze, te u nastavku pogledajte koji će vam zeleni ljubimci pomoći da rashladite svoj dom.

Aloe vera

Kako je u uvodu napomenuto, u procesu transpiracije iz nekih biljaka isparava voda i na taj način hladi prostor u kojem se nalazimo.  Aloe vera sadrži velik udio vode, pa je jedna od najboljih opcija za prirodno hlađenje doma.

Iako bolje uspijeva vani, uz nekoliko jednostavnih savjeta je lako možete uzgojiti i unutra.

Savjet: Postavite je kraj prozora jer traži prirodno svjetlo kako bi uspjela. Ima plitak korijen, pa je posadite u širokoj posudi. Aloe veru bi bilo najbolje zalijevati maksimalno dva puta sedmično.

Fikus benjamin

Fikus benjamin, ili "plačuća smokva", jedno je od rijetkih stabala koja rastu u zatvorenom prostoru i odličan je u održavanju prostorije hladnom i vlažnom.

Ova mala šumska krošnja će odlično rashladiti prostoriju u kojoj se nalazite, posebno ako pokraj fikusa stavite i druge biljke. Grupišući biljke, stvarate mali atmosferski ekosistem i na taj način podstičete vlažnost u prostoriji.

Savjet: Fikus Benjamin lako uspijeva u svakom domu, a najbolje ga je držati na sunčanom mjestu. Podnosi visoke temperature, a tokom ljeta ga je dovoljno zalijevati jednom sedmično.

Palma sreće

Osim ljetnjeg ambijenta koji stvara, palma nam može pomoći da rashladimo prostor u kojem se nalazimo, a najbolja palma za uzgoj u zatvorenom prostoru je palma sreće.

Zeleno lišće palmi upija ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik - što je veća površina lista, to oslobađa više kiseonika. Lišće palmi stvara svojevrsnu malu prašumu koja prostoriji daje svježinu.

Savjet: Palme rastu jako sporo, pa ćete se morati naoružati strpljenjem. Ljeti palme trebate obilno zalijevati i jednom mjesečno prihranjivati tekućim gnojivom.

Svekrvin jezik

Ova trajnica poznata je kao ukrasna biljka koja čisti vazduh od različitih toksina. Poput aloe vere, ima velik udio vode, pa ispušta puno hladne vlage u vazduh. Osim vlage, ispušta i velike količine kiseonika, koji će vam omogućiti da lijepo spavate za vrijeme velikih vrućina.

Savjet: Biljci najviše odgovara temperatura od 15 do 30 stepeni. Najčešće vene ako je previše zalijevate i ako joj je hladno, pa pripazite da ima dovoljno svjetla i topline. Ljeti je zalijevajte dva puta sedmično mlakom vodom.

Izvor:Nezavisne novine

Foto: Unsplash/Alexandra Gorn 

Tekst objavila:Ljilja Brajković