"Očekujem da dobijemo tri nedostajuća člana Sudskog savjeta"

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da kandidati za Sudski savjet budu Miodrag Iličković, Fikret Kurgaš i Dražen Medojević. Konačan sud o tome da li će Sudski savjet biti kompletiran daće poslanici na plenumu. U prvom krugu neophodna je dvotrećinska podrška ovim kandidatima, u drugom tropetinska.

Predsjednik odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Milun Zogović kazao je u razgovoru za TVCG da je pomenuti Odbor u skladu sa svojim ustavnim, zakonskim i poslovničkim ovlašćenjima na današnjoj sednici izabrao, odnosno predložio plenumu da izabere tri nedostajuća člana Sudskog savjeta, na osnovu Javnog poziva koji je raspisan još u decembru 2022. godine.

"Nakon što su na današnjoj sednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu tri kandidata dobili podršku, Skupština će se narednih dana izjasniti o tim kandidatima i ja očekujem da konačno dobijemo tri nedostajuća člana Sudskog savjeta", istakao je Zogović.

Kaže da je upravo činjenica o podršci koju su pomenuti kandidati dobili danas dvotrećinskom većinom dobar znak da će se ta većina ponoviti na plenarnoj sjednici Skupštine Crne Gore i da ćemo dobiti tri nedostajuća člana Sudskog savjeta.

"Kao što znate parlamentarna većina nema podršku dvije trećine u ovom plenumu. Tako da ipak smatram da je ovoga puta prednost data kvalitetu kandidata koji su se prijavili i da smo imali stvarno širok izbor da od 11 kandidata plenumu predložimo tri kandidata i ja očekujem da će ta tri kandidata dobiti neophodnu podršku i na plenarnoj sjednici", kaže Zogović.

Ističe da je izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta bitan i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

"Što se tiče unutrašnjeg plana, jako je bitno da Sudski savjet bude napokon kompletiran jer kao što znate, on nema puni legitimitet još od 2018. godine i jako je bitno da, s obzirom da ga čeka ogroman posao vezan za reformu kompletnog pravosuđa, da ima puni legitimitet i kapacitet. A što se tiče našeg evropskog puta, svakako je značajno jer kao što znate, preduslov za privremeno zatvaranje svih poglavlja jesu rezultati iz poglavlja 23 i 24 koje se direktno odnose na pravdu i pravo, a u ovom domenu imamo i jako bitne iskorake kada su u pitanju imenovanja u pravosuđu koja su predstavljala i izazivala usporavanje na našem putu priključenja Evropskoj Uniji", kazao je Zogović.

izvor-rtcg