JPU "Dušo Basekić" proslavila 75 godina rada

Javna predškolska ustanova „Dušo Basekić“ proslavila je danas 75 godina rada. Prigodnim kulturno umjetničkim programom predstavila su se djeca svih starosnih grupa ove ustanove koja je počela sa radom još 1948. godine.

Podsjećajući prisutne na istorijat bjelopoljskog vrtića, direktorica Dijana Kovačević je istakla da je ta ustanova danas prerasla u savremenu, modernu ustanovu koja u svom sastavu ima pet vaspitnih jedinica u gradu i jedanaest područnih idjeljenja u prigradskim i seoskim mjesnim centrima.

“Ove godine proširili smo prostorne kapacitete u vaspitnoj jedinici ,,Leptirić” koja se nalazi u sklopu škole ,,Marko Miljanov” za još jednu vaspitnu grupu. Naša biblioteka koja raspolaže velikim brojem knjiga dodatno je unaprijeđena radom bibliotekara od ove godine. Zaposleni različitik stručnih profila svojim angažovanjem obezbjeđuju uslove za realizaciju vaspitno obrazovnog rada kao i socijalnu, zdravstvenu i higijensku podršku i na tome im neizmjerno hvala” istakla je Kovačević.

Ona je istakla da su tokom godine organizovali brojne programe, aktivnosti, predstave za djecu, seminare, radionice i projekte.

“Učestvovali smo na Novosadskom sajmu obrazovanja sa koga smo donijeli tri velike zlatne medalje i pobjedu. Otvorili smo Smotru besjede, recitacije i dramskog stvaralaštva. Posebno je bila zapažena završna manifestacija Centara izvrsnosti koju već treću godinu zaredom realizujemo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a povodom koje smo upriličili koncert folklora. Ponosni smo na djecu vrtića joji su pokazali empatiju učestvovanjem u programu podrške Srcem za Andriju i Martina. Tokom godine realizujemo manifestaciju biciklijada, ples I ispraćaj predškolaca , projekte I programe kao što su “Say hallo to the world”, Brižne porodice, Specijalna olimpijada, Mladi sportisti.”istakla je Kovačević da od ove godine sprovode dva nova projekta, porodično orjentisane rane intervencije djece u saradnji sa UNICEF-om i pilot projekat, projektno planiranje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

"Inicijativnost vaspitača, kreativnost , predanast su neizmjerno važni u razvijanju dječjih vještina i timskog duha. Doprinos vaspitačica i vaspitnog osoblja je neprocjenljiv pa stoga želim da im se javno zahvalim na svemu što čine za djecu i za našu zajednicu. Ovim putem pozivam svu djecu predškolskog uzrasta da nam se pridruže u avanturi zvanoj vrtić” kazala je Kovačević. 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Vladimir Jelić