Emitovaće državne zapise od 50 miliona eura

Vlada je donijela odluku da na domaćem tržištu emituje državne zapise u vrijednosti od 50 miliona eura. Na taj način, kako se navodi u informaciji koja je juče usvojena, želi da nadoknadi nedostajući novac u državnoj kasi za ovu godinu i stvori fiskalnu rezervu.

Odluka o emitovanju državnih zapisa donešena na predlog Ministarstva finansija. Zapisi će biti emitovani na rok od tri, šest, devet ili dvanaest mjeseci a mogu ih kupiti sva domaća i strana pravna i fizička lica. Kako se navodi u Vladinoj informaciji Ministarstvo finansija predviđa da će kamatna stopa na zapise biti značajno manja od tekuće tržišne kamatne stope koja je, kako se navodi, trenutno visoka za Crnu Goru zavisno od ročnosti na godišnjem nivou.

U informaciji se navodi i da je dosadašnja praksa pokazala da su kamatne stope na državne zapise niže od kamatnih stopa na kreditna zaduženja kod finansijskih institucija. Kaže se i da je interesovanje bankarskog i nebankarskog sektora za kupovinu državnih zapisa značajno zbog kratkog roka dospijeća. Iznos, ročnost i datum svake pojedinačne emisije odrediće ministarstvo u skladu sa procijenjenim potrebama.

Izvor:RTCG