Volonteri Crvenog krsta Bijelo Polje posjetili Dnevni centar „Tisa“

U okviru obilježavanja Nedelje Crvenog krsta, koja traje od 8 - 15. maja, članovi volonterskog kluba Crvenog krsta Bijelo Polje posjetili su danas Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“, i tom prilikom učestvovali u kreativnoj dekupaž radionici zajedno sa korisnicima Centra.

Uz kreativan rad i lijepu atmosferu volonteri su imali priliku da upoznaju osnove dekupaža i da zajedno sa djecom učestvuju u izradi različitih predmeta, lijepljenjem cijelih salveta, raznih papira ili njihovih djelova i njihovim nanošenjem u slojevima. Predmeti koji su bili najviše zastupljeni na radionici jesu kutije, posude, vaze, ramovi odnosno različiti predmeti od stakla, keramike i drugih materijala.

U Dnevnom centru se pored stručnih tretmana dva puta nedeljno organizuju i radno-okupacione terapije (izrada svijeća, gipsarska i drvoprerađivačka tehnika, dekupaž i sl.) a sve u cilju postizanja što većeg stepena samostalnosti i socijalne integracije njihovih korisnika.

Evica Krgović, pedagoškinja u Dnevnom centru „Tisa“, kazala je da je cilj današnje radionice bio druženje i zabava, ali i razvijanje kreativnosti, grube i fine motorike kao i njihova sloboda izražavanja.

„Budući da u društvu postoji jako velika stigma vezana za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju, svakodnevno se borimo sa različitim komentarima i razbijanjem predrasuda i nadamo se da kao ustanova, svojim radom i entuzijazmom doprinosimo mijenjanju odnosa cjelokupnog društva prema našim korisnicima u svim oblastima djelovanja“ - istakla je Krgović.

„Organizovali smo jedno ovakvo druženje kako bi se naši volonteri zbližili sa djecom i pokazali da nema barijera između nas, da smo svi isti. Volonteri su danas pokazali ogromnu empatiju i ljubav prema djeci i mladima sa smetnjama u razvoju. Ovo je za njih neprocenljivo životno iskustvo jer imaju priliku da šire vidike i spoznaje ali i stiču iskustvo pomaganja i razumijevanja drugih i drugačijih. Učestvovanjem u ovakvim i sličnim aktivnostima doprinosimo stvaranju uslova za postizanje socijalne inkluzije, brisanju predrasuda i širimo empatiju i duh zajedništva  i socijalne odgovornosti“- kazala je Ivana Bulatović, socijalna radnica i koordinatorka volonterskog kluba Crvenog krsta Bijelo Polje.

Današnje druženje i učenje mladih o solidarnosti, humanosti, pomaganju jedni drugima je bio divan primjer saradnje i inkluzivnosti koje ćemo sasvim sigurno nastaviti da njegujemo i u narednom periodu a sve u cilju stvaranja pravednijeg i humanijeg društva - kazalu su iz opštinskog Crvenog krsta.

Izvor: PR Tim Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje