Organizovani kriminal globalna prijetnja

Teški oblici kriminala su globalna prijetnja i u borbi protiv njih neophodno je jedinstvo nadležnih organa na nacionalnom i svih država na međunarodnom nivou, poručio je vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković.

On je to rekao na konferenciji "Eurojust i saradnja sa trećim zemljama – iskustva i izazovi u zemljama Zapadnog Balkana" u Podgorici, povodom godine od stupanja na snagu Sporazuma o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a.

Stanković je istakao da kriminal ne poznaje granice, a da oni koje se bore protiv kriminala na njima insistiraju.

"Zbog toga sam, kao jedan od prioriteta postavio zadatak jačanja međunarodne saradnje, u kojoj učešće u radu Eurojusta predstavlja jedan od ključnih mehanizama", naglasio je Stanković.

Stanković je kazao da prisustvo crnogorskog tužioca u sjedištu Eurojusta u Hagu i neposredna saradnja sa predstavnicima pravosudnih tijela država članica Evropske unije predstavlja i privilegiju i izazov, ali i mogućnost da se Crna Gora dokaže kao respektabilan partner u borbi protiv svih oblika kriminala.

Crna Gora je, prema riječima Stankovića, pokazala da ima kapacitet i volju da se pridruži evropskoj porodici, uz razne izazove sa kojima se i država i države članice EU danas suočavaju.

„Svjesni smo da ovo opredjeljenje sa sobom nosi odgovornost, ali da je formula uspjeha u povjerenju koje nam ukazuju evropski partneri, i koje nastojimo i uspijevamo da opravdamo“, rekao je Stanković.

Izvor:rtcg