Goati: Đukanović pravi istoriju Crne Gore

Beogradski profesor Vladimir Goati kaže u razgovoru za Vikend novine da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, “pojedinac koji čini istoriju”.

“Pojedinci stvarno čine istoriju i mislim da je Milo Đukanović upravo takav pojedinac. Kad se vratim unazad i sjetim predsjedničkih izbora u kojima mu je protivkandidat bio čovjek koji je imao podršku ostatka SR Jugoslavije i Srbije, mislio sam da su mu male šanse da iznese pobjedu, a pobijedio je. Bez trunke oklijevanja, bez koraka unazad, donosio je odluke u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, suprostavljajući mu se, čime je rizikovao mnogo više od funkcije, obzirom na ulogu VII bataljona. To je bila aspolutna posvećenost državnim interesima Crne Gore, ali i sposobnost da te interese zaštiti i ostvari ciljeve koji sada čine istoriju. On je čovjek koji je osjetio duh vremena koje dolazi i koji je ispisao stranice novije crnogorske istorije”, rekao je Goati u intervjuu Vikend novinama.

Komentarišući prilike u regionu, Goati ističe da je potpuno jasno da zemlje Balkana moraju ići zajedno, ne kao jedna država, nego kao grupa međusobnom saradnjom povezanih zemalja.

izvor: cdm