"Određene strukture imale dogovor sa DPS-om"

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je za sada pozitivna atmosfera na sastancima stare parlamentarne većine, ali da nema vremena da razmišlja o formiranju naredne Vlade. Istakao je da će Vlada o rebalansu budžeta raspravljati na posebnoj sjednici 13. septembra, a da će tražiti sjednicu Skupštine za 28. u mjesecu.

Dodao je da ne vidi razlog za podnošenje ostavke predsjednice Skupštine Danijele Đurović osim ako je to rezultat dogovora. Smatra da su određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nijesu mogle da ispoštuju do kraja zbog javnosti.

Kazao je da su mu kolege prenijele da je na juče na sastanku stare parlamentarne većine od izbora 30. avgusta bila pozitivna atmosfera.

“Ne bih ništa prejudicirao, sve opcije su na stolu. Osjećamo svi da je atmosfera značajno bolja. Ima tu još nekih subjekata koji sve pokušaje dogovora ne pokušaju da miniraju, već da ih dovedu na neki nivo koji unosi negativnu atmosferu”, rekao je Abazović.

Dodao je da zna jedino da će 43. Vlada u tehničkom mandatu raditi u punom kapacitetu.

“Ja o tome nemam vremena da razmišljam. Rješavamo probleme koje građani ni ne znaju. Dva miliona svakodnevno dajemo za uvoz struje. EU će da pomogne svojim članicama, mi ćemo kao i u koroni da izvisimo”, kazao je on.

Kolege u parlamentu treba da se posvete dogovoru, ali i stvaranja uslova da izađemo na izbore, dodaje premijer.

Kazao je da je grupisanje opozicije podržava.

“Oni pokušavaju politikom od prije 20 godina da budu atraktivni. Baš su inovativni. Super, meni to politički odgovara. Neka se svi grupišu, da ne bude izbornih prevara, da SDP ne kaže da je drugačiji od DPS-a, a veći je DPS od samog DPS-a”, kazao je premijer.

Kada je riječ o rebalansu budžeta, rekao je da će tražiti novu sjednicu Skupštine 28. septembra, a da će Vlada o tome raspravljati na posebnoj sjednici 13. septembra.

"Ja lično očekujem podršku da bismo mogli da servisiramo obaveze. Ko ne želi da podrži, ima onda nekih dilema. To će biti jasno objasniti građanima", istakao je on i dodao da svako nosi odgovornost. 

Kada je riječ o smjenjivanju predsjednice Skupštine Danijele Đurović poručio je da neće dozvoliti ucjene.

"Ne vidim nikakav razlog da predsjednica Skupštine podnese ostavku i da dobijemo novog predsjednika. Ako to bude predmet nekog dogovora, kako da ne. Ja mislim da je to i sama predsjednica Đurović izjavila. Ali da je neko sad ucjenjuje da bi se obezglavile institucije... Ti što je ucjenjuju imaju mogunost da nastave sjednicu sa DPS-om i da izglasaju nepovjerenje predsjednici Skupštine", kazao je on.

Kazao je da smatra da su određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nijesu mogle da ispoštuju do kraja zbog javnosti ili nečeg drugog.

“Mislim da su ga imali i da sada traže izbor da bi nekako uradili ono što su im obećali. Da im naprave uslugu koju su im obećali. Ako bude dogovor da imamo nove predsjednike Skupštine i Vlade, onda ok. Neka predsjednica Đurović zakažđe sjednicu za 28. septembar i idemo dalje, idemo u parlament”, kazao je on.

Izvor: Rtcg