Picula: Aktivirati nove reformske procese

U novoj Vladi mora se povećati politička predanost različitih stranaka kako bi parlamentarna demokratija zaista profunkcionisala, kazao je izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula i poručio da je potrebno aktivirati nove reformske procese.

On je ocijenio da je nova Vlada naslijedila brojne poteškoće, koje uporno koče pomirenje i politički, ekonomski i društveni razvoj.

“Razumljivo je da je evrointegracijski put Crne Gore na neki način stavljen na čekanje usljed burnih i destruktivnih događaja na političkoj sceni”, naveo je Picula.

On je dodao da to ne bi nazvao totalnom blokadom, već nekom vrstom odlaganja koje je nastupilo zbog nemogućnosti Crne Gore da se konsoliduje ponajprije u svojim unutrašnjim redovima.Prema riječima Picule, pretjerana upletenost Crkve i urušavanje institucija ne mogu poslati zeleno svjetlo Evropskoj uniji (EU) o spremnosti Crne Gore da prihvati vrijednosti temeljene na jednakosti, vladavini prava i demokratiji.

“U novoj Vladi Crne Gore mora se stoga povećati politička predanost različitih stranaka kako bi parlamentarna demokratija zaista profunkcionisala”, poručio je Picula.

Izvor: Mina