Država da ima nove mjere ako dođe do novog rasta cijena

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će država morati da ima nove mehanizme i mjere ukoliko dođe do novog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, što sada niko ne može da predvidi.

Bitno je, kaže on, da je snabdijevanje stabilno i da neće biti nestašice. Napominje da bi i sa potpunim ukidanjem akciza na cijene goriva građani plaćali i do 1.45 eura za litar. Situaciju će pratiti na dnevnom nivou, pa postoji mogućnost da, kako je rekao, još nekih desetak odsto smanje akcizu na gorivo.Na pitanje da li smo, kad je riječ o današnjim novim cijenama goriva mogli bolje, Damjanović je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG rekao da su smanjili akcize za 40 odsto, te da bi cijene na pumpama, da to nijesu uradili, bile 25 do 26 centi više.

"Ne treba govoriti koliko je to značajno za privredu i građane", istakao je Damjanović.Inflacija, kako je naglasio, jeste smanjila kupovnu moć građana jer smo suočeni sa situacijom koja je, kad je riječ o Crnoj Gori, uvezena, nakon dvogodišnje pandemije i rata u Ukrajini.

"Crna Gora je uvozno-zavisna privreda, eurizovana ekonomija sa malo mogućnosti da imamo fleksibilnosti. Trpimo posljedice. Nema više jeftine hrane i energenata. Ovi mehanizmi koji su na raspolaganju države odnose se na zahvatanje države u cijenama osnovnih životnih namirnica ili naftnih derivata, a to su PDV i akciza", smatra Damjanović.

Izvor: rtcg

Foto: Mina