SAD čestitale Đukanoviću: Radujemo se saradnji sa novim predsjednikom

U Crnoj Gori su održani demokratski izbori, a pobjeda Mila Đukanovića je rezultat slobodno izražene volje građana na biračkim mjestima, rekao je vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

Sjedinjene Države, kako je rekao zvaničnik Stejt departmenta, čestitaju Crnoj Gori na održavanju demokratskih izbora.

"Radujemo se saradnji sa novoizabranim predsjednikom Djukanovićem i vladom na zajedničkim prioritetima. Što je najvažnije, želimo da pomognemo Crnoj Gori da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji. Crna Gora je prešla dug put, ali ima još dosta posla", istakao je Palmer.

Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server istakao je da su i ovi izbori pokazali da je većina Crnogoraca za NATO i Evropsku uniju, te da je Crnoj Gori potrebna modernija i ozbiljnija opozicija.

"Vrijeme je za moderniju opoziciju. Đukanoviću je potrebna ozbiljnija opozicija. To je potrebno da bi se ljudi na vlasti smenjivali. Jer promenljivost vlasti je konačni dokaz prave demokratije u Crnoj Gori i svuda u svijetu. A ta smjena se još nije desila. Volio bih da se desi, ali na miran i zakonit način sa ozbiljnom, opozicijom čiji su stavovi u skladu sa Ustavom", naglasio je Server.

Đukanovićeva pobjeda, kako za Glas Amerike ocijenio Server, ne pokazuje slabosti demokratije, već je odrazi slabosti opozicije, koja je već duže vreme promiloševićevska i proruska, a protiv nezavisnosti i NATO-a. 

Izvor:AntenaM