Gordana Đurović odbila da preuzme vođenje integracija

Profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija Gordana Đurović odbila je ponudu premijera Duška Markovića da direktno preuzme proces vođenja evropskih integracija, ali je izrazila spremnost da pomogne Vladi, kao profesor i ekspert za evropske integracije.

 Kako Pobjeda nezvanično saznaje, Đurović - koja je vodila proces intregracija u crnogorskoj vladi u periodu od 2004. do 2010. godine - razgovarala je sa Markovićem prije više od sedam dana.  

"Tom prilikom, Đurović se zahvalila na pozivu da preuzme vođenje procesa integracija, ali je izrazila spremnost da pomogne Vladi samo kao profesor i ekonomista, ekspert za evropske integracije. Tokom sastanka nije bilo precizirano da li će to i dalje biti ministarstvo ili će se forma mijenjati", kazao je izvor lista.

Đurović, u slučaju da je prihvatila ponudu Markovića, ne bi pristala na manju funkciju od ministarske.

"Sigurno je da bi ona postavila ministarstvo kao uslov, ne bi išla ispod toga. Ali pošto je nje na odluka da se ne vraća u Vladu, priča o tome se nije dalje razvijala", naveo je sagovornik.  

Đurović je od 2004. do 2006. bila ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije, da bi u novom mandatu obavljala funkciju potpredsjednika Vlade za evropske integracije, do 2009. godine.  

Na funkciji ministra za evropske integracije bila je do kraja 2010. kada je na funkciju premijera došao Igor Lukšić i resor evropskih integracija pripojio vanjskim poslovima.  

Ministarstvom evropskih poslova do izbora novog ministra rukovodi potredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin, nakon što je doskorašnji ministar evropskih polsova Aleksandar Andrija Pejović podnio ostavku.

 

Izvor:MINA