Tahiri: Aktuelni saziv Skupštine Kosova ne može izglasati sporazum

Iako je premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavljivao da bi se pitanje demarkacije granice između Kosova i Crne Gore moglo naći na dnevnom redu Skupštine Kosova ove nedjelje, sagovornik Pobjede, analitičar Ramuš Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško izglasati zakon o ratifikaciji.

On vjeruje da će Kosovo na proljeće imati vanredne parlamentarne izbore zbog nemogućnosti djelovanja Vlade i nemogućnosti donošenja važnih odluka.Tahiri podsjeća da za ratifikaciju Sporazuma o obliježavanju granice između Kosova i Crne Gore Skupština Kosova nema potreban broj glasova poslanika jer se toj odluci suprotstavlja Srpska lista, koja smatra da se time Kosovo potvrđuje kao nezavisna država i da granica treba da bude između Srbije i Crne Gore, a ne između Kosova i Crne Gore.

Problem je, dodaje on, i pokret Samoopredjeljenje, koji smatra da međudržavnim sporazumom potpisanim 2015. godine Kosovo gubi 82 kvadratna kilometra svoje teritorije.

“Koalicioni partneri u Vladi Kosova imaju 78 poslanika i ne mogu imati 80 glasova za, pa i u slučaju da na parlamentarnoj sjednici budu prisutni svi poslanici i da svi glasaju pozitivno - kaže Tahiri. On smatra da je neizvjesno kako će pobjeda stranke Aleksandra Vučića u u Beogradu uticati na odluku Srpske liste o demarkaciji granice.

- Vučić je bio obećao da će tokom aprila ove godine izaći sa sveobuhvatnim prijedlogom o srpsko- albanskom sporu ili sukobu za koji kaže da traje već dvije stotine godina. Sada nije jasno da li srpskom predsjedniku u vremenu kada će iznijeti svoj prijedlog poslije završetka svojevrsnog unutarsrpskog dijaloga ili rasprave o Kosovu, odgovara stabilna situacija na Kosovu ili nestabilna.

Ako Srpska lista odstupi tj. izađe iz koalicione Vlade premijera Haradinaja, Vlada pada i Kosovo mora ići u roku od 40 dana na vanredne parlamentarne izbore - navodi Haradinaj. Smatra i da to neće stvoriti poteškoće i probleme sa Crnom Gorom jer već postoji ranije utvrđena administrativna granica između dvije zemlje.

”Izgleda da će Kosovo pokušati što je više moguće da odugovlači sa stavljanjem prijedloga zakona o ratifikaciji na dnevni red Skupštine. Time se prolongira i vizna liberalizacija od strane Evropske unije za građane Kosova, koji jedini u Evropi nemaju mogućnost slobodnog kretanja u vrijeme kada su to pravo izborili i Ukrajina i Gruzija - rekao je Tahiri.

 

Izvor:AntenaM