Neće biti gradnje nuklearnih elektrana u Crnoj Gori do 2030.

Ne postoji tlo bez prisustva radioaktivnih materija, a nakon donošenja novog Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i radijacionoj i nuklearnoj bezbjednosti, biće posebno regulisano odlaganje radioaktivnog otpada, kazala je za Dnevne novine generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, ističući da je izgradnja postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva zabranjena i aktuelnim Zakonom.

Vojinović ističe da se izloženost građana Crne Gore jonizujućim zračenjima mjeri konstantno i procjenjuje srednja godišnja efektivna doza kao mjera radiološke opterećenosti svakog stanovnika.

“Prilikom dijagnostičkih medicinskih procedura u kojima se koriste izvori jonizujućih zračenja, vodi se računa da svako izlaganje bude apsolutno opravdano i da se sa što manjom dozom dobije odgovor za uspostavljanje adekvatne dijagnoze. U terapijskim medicinskim procedurama, odgovarajuća doza zračenja predstavlja lijek i propisuje je ljekar, u skladu sa protokolima te zdravstvene ustanove”, naglasila je Vojinović.

“Energetskom politikom Crne Gore do 2030. godine i Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, kao dokumentima koje je Vlada usvojila, a na osnovu pomenutog zakona, ne predviđa se izgradnja nuklearnih elektrana”, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu.

 

Izvor:AntenaM