Vakcinacija od sjutra, 40% više vakcina

Ove godine nabavljeno je oko 30 hiljada vakcina što je nahviše u posljednjih 10 ili 12 godina i oko 40 odsto više nego za cijelu prošlogodišnju sezonu, kazao je u Jutarnjem programu TVCG doktor Milko Joksimović iz Instituta za Javno zdravlje. Razlog je povećano interesovanje i ozbiljnost situacije koju očekuju.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić najavio je da će svi domovi zdravlja u Crnoj Gori od sjutra početi sa vakcinacijom građana protiv sezonskog gripa. “Vakcinacija zbog priprema, objavljivanja, preporuka javnog poziva u Domu zdravlja Podgorica će početi u petak ujutro, i nadamo se da ćemo završiti u roku od mjesec dana najveći dio vakcinacija protiv sezonskog gripa”, rekao je Kavarić za Novu M.

Joksimović je u uključenju u Jutarnji program TVCG kazao da su prioritetne grupe iste kao i godinama unazad.

„To su sva lica koja imaju honično oboljenje, a starija od šest mjeseci, zatim stariji od 62 godine, bez obzira da li imaju neko oboljenje, zatim zdravstveni radnici i oni koji su u nekom kolektivnom smještaju“, objašnjava Joksimović.Ističe da je preporuka da se vakcinišu djeca do pet godina, bez obzira da li imaju neko oboljenje ili ne.

Izvor: rtcg