Biznis ambijent nikad bolji, obezbijeđene povoljne kreditne linije za mlade (video)

U Crnoj Gori nikada nije bio povoljniji biznis ambijent, a aktuelne kreditne linije mladima omogućavaju da lakše i uspješnije realizuju svoje biznis ideje i postanu uspješni preduztnici, kazao je danas Dževad Mekić iz Investicino-razvojnog fonda, kancelarije Bijelo Polje.

Govoreći na tribini „Podsticanje mladih na pokretanje spostvenog biznisa“, Mekić je istakao i da je prioritet Investiciono- razvojnog fonda u ovoj godini podsticaj razvoja preduzetništva, naročito kod mladih.

„Do prije nekoliko godina mladi preduzetnici su započinjali biznis sa kamatnim stopama od 10,12, 15 % i uspijevali su da realizuju svoje biznis ideje i budu uspješni, a sada Investiciono razvojni fond nudi mladima kredite za biznis i sa 0 % kamatnom stopom, što im u velikoj mejri olakšava pokretanje biznisa“, kazao je Mekić.

On je naglasio i da su mladi prepoznali aktivnosti IRF, što pokazuje podatak da je u 2018. godini po osnovu kreditnih linija za razvoj preduzetništva odobreno blizu 10 miliona eura, što je za 80 % više nego u protekloj godini.

Mekić je podsjetio i da je Investiciono razvojni fond od svog osnivanja do kraja septembra 2018. godine u crnogorsku ekonmiju plasirao preko 750 miliona eura, i napomenuo da na godišnjem nivou plasira preko 170 miliona eura.

„U Opštinu Bijelo Polje tokom poslednje dvije godine Investiciono razvojni fond finansirao  je projekte ukupne vrijednosti preko 20 miliona eura“, dodao je Mekić.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore još od 1999. godine daje kredite za samozapošljavanje, nudeći povoljnija kreditna sredstva od tržišnih, a sada je kroz Nacrt Zakona o zapošljavanju predloženo i uvođenje mentorstva, saopštila je danas Sanja Nedović, samostalna savjetnica za profesionalnu orjentaciju.

„Nadamo se da će se ta novina usvojiti, kako bi svima onima koji pokreću svoj biznis pružali uslugu mentorstva, koja podrazumijeva angažovanje osobe koja će pratiti rad početnika i pomagati im da izvedu svoju ideju do kraja“, objasnila je Nedović.

Ona je podsjetila i da Zavod za zapošljavanje sprovodi i trodnevne edukacije iz oblasti preduztetništva.

„To je seminar tokom kojeg osobe sa evidencije Zavoda za zapošljavanje informišemo i pripremamo kako bi spremnije izašle na tržište rada. A za korisnike kredita imamo i specijalističke obuke, koje imaju za cilj da ih nauči kako da raspolažu sa sredstvima koja dobijaju i da ojača njihove poslovne vještine“, istakla je  samostalna savjetnica za profesionalnu orjentaciju.

Iako se većina mladih odlučuje za državni posao, Nedović kaže da je ipak budućnost rada u spostvenom biznisu, koji može dovesti do većih prihoda i omogućiti  pojedincu da iskaže svoju kreativnost i mogućnosti.

Razvoj preduzetništva kod mladih u fokusu je rada i opštinske Kancelarije za mlade, a kako je kazala Mirha Kasumović, brojnim aktivnostima ih podstiču na započinjanje biznisa.

„Jako je teško naći stalno zaposlenje, mladi se moraju stalno prilagođavati potrebama tržišta, a u takvoj situaciji najbolji izbor je pokretanje sopstvenog biznisa, odsnosno samozapošljavanje“, istakla je Kasumović.

Mladima Bijelog Polja koji su danas prisustvovali ovoj tribini svoja iskustva prezentovala je i Jovana Rondović, uspješna mlada preduzetnica.

Po završetku obrazovanja i školovanja, Jovana je radila razne sezonske poslove, nakon čega je otišla u Austriju, gdje je šest mjeseci radila.

„Tamo sam upoznala mnogo mladih ljudi koji su već bili uspješni predzutenici. Oni su me i podtsakli da se vratim u svoju državu i da pokrenem svoj biznis. Razmišljala sam šta to nedostaje našem gradu i odlučila da otvorim sportski centar, odnosno teren za mali fudbal u okviru balon hale, kako bih i nastavila da se bavi svojom strukom, odnosno da radim sportske terapije. Obratila sam Investiciono razvojnom fondu, prezentovala svoj biznis plan, obezbijedila hipoteku za kredit i početni kapital koji je iznosio 30 % od ukupne vrijednosti. Nije bilo lako, ali već uspješno poslujem oko godinu i po dana, uspjela sam i da otvorim sportsku školu, organizujemo takmičenja, turnire“, ispričala je Rondović, poručujući mladima  da se aktiviraju i pokrenu sopstveni biznis.

Tribinu ''Podsticanje mladih na pokretanje sopstvenog biznisa" organizovala je Kancelarija za mlade-Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, Biro rada i Investiciono-razvojni fond-kancelarija Bijelo Polje organizuju, moderator tribine bio je Miloš KLjaević rukovodilac Odjeljenja u Sekretarijatu za loklanu samoupravu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE