Bjelopoljski srednjoškolci zadovoljni modularizovanim obrazovnim programima (video)

Modularizovani obrazovni program značajno je unaprijedio sistem stručnog obrazovanja, a njegova prednost se posebno ogleda u tome što povezivanjem teorije i prakse odnosno opšteg, stručnog i praktičnog znanja, omogućava izgradnju cjelovitog sistema znanja i sticanje kompetencija, smatraju učenici bjelopoljskih srednjih stručnih škola  Stefan Karišik, Milica Medojević i Elmina Pepić.

Gostujući u emisiji „Mladi za mlade“ oni su istakli da su zadovoljni novinama u obrazovnom sistemu, koje su rezulatat uvođenja modularizovanih  obrazovnih programa, te da sada potpunije i efikasnije usvajaju znanja.

Izazovi brzog razvoja novih znanja i tehnologija, proces globalizacije, digitalno doba mladog Stefana Karišika podstakli su da upiše programiranje web i mobilnih aplikacija.

„Kompjuteri  i digitalne tehnologije su budućnost svijeta i zasto sam se i odlučio za ovaj smjer, jer su svakako IT stručnjaci danas neophodni, a i mogućnosti za zapošljavanje su brojne“, kazao je Stefan.

Kako je istakao nije bilo mnogo teško prilagoditi se ovoj obrazovnoj reformi i drugačijem nastavnom programu.

„On se u suštini i ne razlikuje mnogo od onoga po kojem sam završio osnovnu školu. Glavnu novinu zapravo predstavlja taj praktični dio, koji nam omoguzćava da brže i uspješnije usvajamo znanja. Jer sve što naučimo kroz predavanja odmah primjenjujemo u praksi, kroz razne vježbe i praksu“, kazao je Karišik.

Kako je dodao, s obzirom da su na početku školske godine, još uvijek su najviše fokusirani na teoriju i usvajanje osnovnih saznanja, tako da za sada imaju samo vježbe iz nekoliko modula, a najviše iz informatike.

„Uslovi su jako dobro i profesori su jako stručni i posvećeni svima nama, vježbe imamo dva puta nedjeljno, a podijeljni smo u grupe koje broje po 14 učenika“, objasnio je Stefan, dodajući da je neophodno sva stečena znanja usavršvati i kod kuće.

Srednje stručne škole daju najveće mogućnosti za zaposlenje, pa je zato bjelopoljska Srednja stručna škola bila izbor i Milice Medojević, koja je drugi razred turističkog tehničara.

„Iako sam planirala da upišem gimnaziju ili Srednju elektro-ekonomsku školu, kada sam se upoznala sa svim onim što nudi Srednja stručna škola ipak sam se za nju odlučila. Posebno me je privukao i zainteresovao smjer  turistički tehničar, jer nam turizam omogućava da putujemo, upoznajemo druge kulture, učimo jezike i to su bili razlozi koji su me motivisali da se odlučim za ovaj smjer“, kazala je Milica.

Govoreći o modularizovanim obrazovnim programima, Milica je kazala da vježbe imaju tek od ove godine, iako je drugi razred.

„Tek krećemo sa vježbama, tako da još uvijek ne znam na koji način će sve to funkcionisati.Ali svakako da je mnogo značajno da sva teorijska znanja primijenimo i u praksi, to jedno drugo uslovljava i podjednako je važno“, istakla je Milica.

Kako je navela ove godine imaju dva nova stručna predmeta – agencijsko i hotelijersko poslovanje, tako da će, kako kaže,  za te predmete, odnosno module sigurno imati praksu.

„Podijeljeni smo u tri grupe, tako da će neki praksu obavljati u turističkoj organizaciji, neko u agenciji, dok će članovi jedne grupe biti rapoređeni na recepcijama nekoliko hotela. Ali svako od nas će imati priliku da u praksi primijeni stečeno znanje i da kroz praksu nauči još mnogo toga“, kazala je Milica, doajući da želi praksu da obavlja na recepciji nekog hotela, jer odmah po završetku srednje škole može da radi taj posao, čak i ako ne nastavi fakultet.

Predrasude iz tranzicionog perioda, ključna su prepreka u promovisanju srednjih stručnih škola, ali interesovanje za dualni sistem obrazovanja raste, što pokazuje i primjer mlade Elmine Pepić, koja je upisala kulinarstvo po novom modularizovanom porgramu.

„Imala sam brojne predrasude  prema toj školi, ali ljubav prema kulinarstvu i iskustva moje starije sestre ipak su me naveli izaberem  ovaj smjer i zaista sam već sada sigurna da sam napravila najbolji izbor“, kazala je Elmina.

Kako je objasnila, imaju 72 časa prakse i 36 teorije, dodajući da im profesori stalno savjetuju da budu podjednako posvećeni i teoriji i vježbama i praksi, jer samo tako mogu steći sve neophodne kompetencije.

„Na smjeru kulinarstva nas ima baš dosta, tako da smo raspoređeni u dvije grupe. U školi imamo i restoran, koji je najbolji na sjeveru Crne Gore, tako da zaista imamo odlične uslove za vježbe, kao i sjajne profesore  Kordića i Miru Bubanju, koji se zaista trude da nam na najbolji način prenesu znanje“, rekla je Elimina.

Pored vježbi koje imaju u školi, učenici Srednje stručne škole, smjera kulinarstvo, jednom nedjeljno imaju praksu u više gradskih restorana i kafea.

„Trenutno učimo te neke osnovne stvari, ali zasigurno da ćemo se oprobati i u spremanju nekih jela i specijaliteta“, navela je Elimna.

Moldularizovani obrazovni programi izmijenili su i sistem ocjenjivanja u školama, pa učenici dobijaju ocjenu iz teorije, vježbi i prakse, na osnovu koji se izvodi ključna ocjena za predmet, odnosno modul. Ali, učenici bjelopoljskih stručnih škola kažu da im taj sistem možda i više odgovara.

„Provjere znanja su sada češće, tako da zaista moramo redovno učiti gradivo. Uglavnom radimo testove, ali ako ih ne uradimo dobro, profesori nam daju mogućnost da usmeno odgovaramo, što je mnogima od nas lakše, jer se neko ipak bolje snalazi kada usmeno odgovara“, pojasnio je Stefan Karišik iz Srednje elektro ekonomske škole.

Milica Medojević kaže da je ocjenjivanje jako zanimljivo, te da uspješno završava sve obaveze.

„Međutim, jedini problem je što ako na vježbama dobijemo negativnu ocjenu, odmah dobijamo i negativnu konačnu, a nekim učenicima ipak bolje ide teorija, nego praksa. Ipak, ja sam zadovoljna i mogu se pohvaliti da sam uspjela sve petice da dobijem“, naglasila je Milica.

Načinom ocjenjivanja zadovoljna je i Elemina Pepić.

„Ovakav način ocjenjivanja nas podstiče da se trudimo da budemo uspješni i u praksi i tokom vježbi, tako da kacenat nije samo na usvajanju teorije“, zaključila je Pepić.

Od školske 2013/2014. godine počela je implementacija prvih modularizovanih, kreditno vrednovanih obrazovnih programa, a od školske 2018/2019. u crnogorskim srednjim stručnim školama se pored postojećih, realizuje 16 novih modularizovanih obrazovnih programa.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE