Crveni krst Bijelo Polje organizovao rekreativnu radionicu za starije sugrađane

U prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje, a kroz implementaciju projekta „Socijalne usluge podrške za starije u zajednici“, danas je održana rekreativna radionica na temu „Korektivna gimnastika“, koja je imala za cilj podsticanje fizičke aktivnosti i promovisanje zdravih stilova života pripadnika treće životne dobi.

Gost na radionici bio je specijalista primijenjene fizioterapije Radoman Bato Petrić iz bjelopoljske Opšte bolnice, koji ima višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti. On je polaznicima današnje radionice dao dragocjene savjete kako bezbjedno vježbati u trećem dobu i prikazao širok spektar različitih vježbi koje imaju za cilj povećanje fleksibilnosti, mišićne snage, poboljšanje koordinacije i ravnoteže, smanjenje mišićne napetosti ali i podsticanje psihičke aktivnosti starijih osoba.

„Treće doba je zbog svojih odlika praćeno pojavom kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, kao i osteoporoze koja je najčešći uzročnik preloma kostiju i to najčešće zgloba kuka, ručnog zgloba i kičme, Parkinsonove bolesti, oboljenja i drugih patoloških stanja. Sve to utiče na njihov svakodnevni život i smanjuje njihovu nezavisnost. Iako fizioterapija ne može zaustaviti starenje, ona može pomoći da se smanje tegobe koje starost nosi sa sobom u vidu jačanja zglobnih i mišićnih sistema kako bi naši najstariji sugrađani mogli lakše obavljati aktivnosti svakodnevnog života“, kazao je Petrić.

On je podsjetio da je potrebno kontinuirano raditi na podizanju svijesti kod starijih osoba koliko su vježbanje i redovna fizička aktivnost zapravo važni, jer se na taj način produžava vitalnost, unapređuje kvalitet života i daje osjećaj kontrole nad svojim životima.

Socijalna radnica u opštinskom Crvenom krstu Ivana Bulatović, kazala je da su ovakve i slične aktivnosti veoma značajne jer se njima podstiče zdravo starenje i doprinosi se kvalitetnijem i sadržajnim životu pripadnika treće dobi.

„Ovakvim radionicama želimo raditi na razvijanju svijesti kod starijih osoba o potrebi zdravog starenja, motivisanju pojedinaca ali i institucija i zajednica kako obične, svakodnevne i lako ostvarive aktivnosti mogu učiniti značajne pomake u unapređenju kvaliteta života starije populacije. Na ovaj način želimo da inspirišemo međugeneracijsku saradnju, pokažemo da su godine samo broj i srušimo predrasude koje se vezuju za starije, što će dovesti do većeg stepena inkluzije za sve starosne grupe“, istakla je Bulatović.

Starenje ne možemo spriječiti, ali možemo spriječiti nezdravo starenje tako što ćemo svakodnevno donositi dobar izbor za naše zdravlje. To znači da se zdravo hranimo, držimo svoje tijelo i um aktivnim, imamo vremena za aktivnosti u kojima uživamo, za prijatelje i mogućnost da dobijemo podršku koja nam je potrebna i koju želimo.

NE PRESTAJEMO DA VJEŽBAMO ZATO ŠTO STARIMO,VEĆ STARIMO ZATO ŠTO PRESTAJEMO DA VJEŽBAMO“, poručili su iz opštinskog Crvenog krsta i pozvali sve zainteresovane starije sugrađane da se priključe radionicama, da izađu iz svojih domova i budu aktivni učesnici društvenog života zajednice.

PR Tim Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje