NVO Novi poredak izvršila obuku u osnovnim segmentima informatičke pismenosti i podijelila računare i tablete pripadnicima romske populacije

U okviru projekta ,,Podrškom za punu inkluziju romske populacije“, NVO Novi poredak je održavanjem šest informativno edukativnih radionica dodatno obučila i edukovala pet pripadnika romske populacije u oblasti informatičke pismenosti i podijelila tri tableta i dva računara.

Prema riječima koordinatora projekta profesora Radivoja Bogavca, jedan od ciljeva projekta je i materijalno- tehnička podrška Roma koji su involvirani u razne radne procese, studenata i učenika kojima ovaj vid edukacije i donacije bitno olakšava radne angažmane i procese učenja. Sama obuka u digitalnoj pismenosti i informatičkim vještinama će intezivirati njihove specifične kompetencije i unaprijediti njihove predispozicije za kvalitetniju inkluziju u obrazovni i društveni sistem.

Jedan od predavača na projektu profesor Nermin Hasanović je istakao da je izvršeno upoznavanje sa operativnim sistemom Windowsa i androidom, kao i da je kroz obuku ukazano na mehanizme zaštite i bezbjednosti podataka, kako na računaru, tako i na internetu između ostalog i u cilju sprečavanja zloupotrebe elektronske komunikacije. Na obuci su se polaznici upoznali i sa osnovnim pojmovima i alatima u programu Microsoft Office Word kao i sa izradom prezentacija u programu Microsoft Office PowerPoint.

U nastavku projekta je predviđena podrška romskoj populaciji u vidu paketa hrane, higijenskih sredstava i dodatnih pribora za školu i cilju podrške procesu njihove obrazovne inkluzije.

Projekat traje sedam mjeseci, podržan je od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava a partner na projektu je NVO Korak promjene.

Radivoje Bogavac, Koordinator projekta

Saopštenje: NVO Novi poredak