Tončić: Trudimo se da našim korisnicima obezbijedimo što bolju uslugu, problem nam predstavlja nedostatak medicinskog kadra (video)

Od 2010. godine otkada je otvoren Dom starih u Bijelom Polju do danas, u kontinuitetu se radilo na unaprjeđenju kvaliteta rada i uslova, proširen je opseg medicinskih i drugih usluga, ali i značajno uvećan broj korisnika  Doma starih, saopštio je gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, Predrag Tončić.

“Smještajni kapacitet Doma starih u Bijelom Polju je 200 mjesta, a trenutno borave 162 korisnika. Kada govorimo o tome kakvu uslugu pružamo našim korisicima, podsjećam da se radi o institucionalnoj brizi starih lica, invalidnim licima, hronično duševno bolesnim licima, pružamo radno-okupacione terapije, a postoje i odjeljenja gerijatrije, demencije, palijativne njege,fizioterapije i druge zdravstvene zaštite. Želim da pomenem i stručne radnike koji pružaju psiho-socijalnu podršku, zato što oni savjetuju, pružaju pomoć korisnicima, razgovaraju sa njima, vrše procjenu i analizu njihove ličnosti, i na osnovu toga određuju da li se radi o individualnom ili grupnom radu, tako da je širok spektar tih usluga”, kazao  Tončić.

Tončić ističe da su stanari Doma  starih iz svih crnogorskih opština.

“Obično je riječ o sjevernoj regiji, mada imamo i iz centralne i južne regije, a jedini uslov da bi neko bio korisnik u Domu starih  jeste  a bude državljanin Crne Gore.

“Zahvaljujući resornom ministarstvu od nove godine Ministarstvo isplaćuje punu cijenu za korisnike koji se smještaju posredstvom Centra za socijalni rad, i zahvaljujući tome mi smo sada u mnogo boljoj finansijskoj situaciji, tako da te usluge za psiho očuvana lica koštaju 400 eura, a za one na odjeljenjima  demencije i palijatvne njege 550 eura, za koja i vlada najviše interesovanja”,  naglašava direktor Doma starih.

Dodaje  da problem u toj ustanovi predstavlja nedostatak medicinskog kadra zbog čega se i obraćaju Ministarstvu da nam odobri da zaposlimo ta lica, a u ovom trenutku najpotrebnije su negovateljice, medicinske sestre, tehničari, socijalne radnice i higijeničarke. I zgradi Doma starih potrebna je određena rekonstrukcija.  

“S obzirom na to da je zgrada stara oko 15 godina nije nešto puno stara, ali valjalo bi da se uradi rekonstrukcija krova, jer je u jako lošem stanju i prokišnjava, a ne bi bilo loše da se zamijene i podovi i stolarija”, ističe direktor Doma starih.

Repriza emisije  “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Đurko Dubljević

Video prenos: Ljilja Rabrenović

Audio obrada: Sanida Kajević