Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u septembru, pa će i ove godine Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje u saradnji sa NVO KAN, nizom aktivnosti obilježiti ovaj značajan datum i ukazati na važnost poznavanja prve pomoći.

Svjetski dan prve pomoći koristimo da ukažemo javnosti koliki je značaj ove djelatnosti i zašto je potrebno znati pružiti prvu pomoć. Ovogodišnja tema je usmjerena na sport i prvu pomoć, pa smo tom prilikom danas ugostili članove Rukomentog kluba Jeninstvo Bemax, gdje su uz pomoć licenciranog predavača prof. Nikole Simovića učili o osnovama prve pomoći.

Ispred opštinskog Crvenog krsta, sportiste je pozdravio predsjednik Miloš Kljajević, koji je istakao da je Svjetski dan prve pomoći prilika da prepoznamo koliko je ona ključna u hitnim situacijama, ali i da se osnaže ljudi da nauče osnovne vještine koje mogu spasiti ljudske živote jer je to prvi i najvažniji korak u pružanju prve pomoći osobama koje su povrijeđene ili bolesne i često može biti presudna u spasavanju života prije li nego stigne profesionalna medicinska pomoć.

"Važno je znati da svako od nas bez obzira na životnu dob ili profesiju može naučiti kako pomoći nekome u nevolji, jer prva pomoć nekada  odlučuje i može biti razlika izmedju života i smrti ili izmedju brzeg oporavka i trajnih posledica" - zaključio je Kljajević.

Marko Stojanović, trener RK Jedinstvo Bemax, istakao je značaj ovakvih aktivnosti, kao i da je današnje prerdavanje bilo veoma značajno posebno za mlade sportiste da savladaju neke osnovne tehnike i nauče nešto novo iz prve pomoći.

"Nadam se da će se saradnja RK Jedinstvo Bemax i Crvenog krsta nastaviti i kroz memorandum koji ćemo potpisati, te da će pored sportista i treneri imati priliku da prođu naprednije obuke iz prve pomoći, što će nam dodatno pomoći u svakodnevnom radu. Tu su naravno i humanitarne aktivnosti koje možemo zajedno realizovati sa posebnim akcentom na novogodišnje poklon pakete koje naši članovi i sportisti prikupljaju" - zaključio je Stojanović.

Iz opštinskog Crvenog krsta i NVO KAN, zahvalili su se članovima, sportistima RK Jedinstvo Bemax, na danas sprovedenim aktivnostima uz nadu da će u narednom periodu nastaviti saradnju i najavili da će u narednim danima sprovesti još nekoliko aktivnosti kako bi na što kvalitetniji način obilježili Svjetski dan prve pomoći.

Izvor: Opštinska organizacija Crvenog krsta