Otvorena izložba "Razočaranja" Jelene Aleksić

 Izložba slika pod nazivom ''Razočaranja'', akademske slikarke Jelene Aleksić iz Trebinja otvorena je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Otvarajući izložbu glumica Milica Janketić je istakla da je umjetnica kroz svoje slike uspjela da oživi kompleksnu, duboku i slojevitu emociju kao što je razočaranje.

„Jelena nas kroz svoje slike vodi kroz taj put unutrašnje borbe, patnje i boli, ali i takođe prihvatanja. Te različite teksture, materijali i boje predstavljaju slojevitost naše duše. Ali to razočaranje ne mora nužno da bude neko negativno osjećanje, naprotiv, ono bi trebalo da bude jedna prekretnica koja nas vodi ka nekom putu ličnog razvoja i koji može biti temelj za jedan novi početak i za jedan novi život “ istakla je Janketić.

Bjelopoljska publika imala je priliku da pogleda oko dvadeset radova u kombinovanoj tehnici , a kako je kazala umjetnica na slikama je zastupljena enformel tehnika koja apstraktnom slikarstvu daje mogućnosti za dočaravanje misterija osjećanja, a samim tim i vizuelno ih približava publici. Aleksić je istakla da samo nabacivanje slojeva različitih materijala govori, ne samo o zagušenosti i slojevitosti ljudske duše, već i o periodima u jednoj fazi otkrivanja sebe i svoje unutrašnje spoznaje tokom života.

„Slike su nastale u vrijeme mojih masters studija u Beogradu, kada su se dešavale neke životne okolnosti, pa nekako iz tih mračnih tonova kreću slike do onih svjetlijih i kao sve u životu, sve mora da prođe pa prolazi i to osjećanje. Ja bih ih nekako nazvala i preispitivanje koje sam ja imala, pa se naziru i stepenice. Dosta njih mi je reklo da podsjećaju na ruševine, a te ruševine djeluju kao ruševine u nama koje mi treba da prihvatimo i da se suočimo sa njima“ istakla je Aleksić.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović