Čampar: "Rijetka su ruralna i seoska područja koja imaju sadržaje kao što ima Zaton" (video)

U okviru Zatonskog kulturnog ljeta, manifestacije koja se 17 put organizuje u tom bjelopoljskom selu, 29. juna sa početkom u 19 časova održaće se Peti festival kratke književne forme, kazao je u emisiji „Start Art“ Radija Bijelo Polje književnik i jedan od organizatora, Gordan Čampar.

Kako je pojasnio Čampar na konkursu za kratku književnu formu pristiglo je oko 1 446  radova iz skoro svih krajeva Crne Gore i regiona, pa i šire, i to u tri kategorije: kratka priča, poezija i aforizmi.

„Možemo se pohvaliti da za petu godinu trajanja, da niti jedan festival na Balkanu nije dobio toliki broj radova. Možda zato što smo organizaciju postavili na jednom visokom nivou i pomenuću imena koja su prošla kroz ove književne susrete profesor dr Draško Došljak, profesor dr Miško Jovanović, profesor dr Almir Bašović, profesor dr Suad Džogović i profesor dr Dragan Bogojević, što je garant da se tu pošteno „sudi“ i na račun toga ljudi vjeruju. Ta festivalska noć bude oplemenjena, pa ove godine u znak sjećanja na našeg akademika, rođenog Zatonca, Aliju Džogovića organizujemo omaž tom čovjeku koji je u onomastici ostavio veliki trag“ istakao je Čampar.

On je naglasio da će se tokom večeri održati i dio njegovog autorskog performansa “Fajront” koji je održan u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, a u zabavnom dijelu učestvovaće Dragan Buzdovan Buki iz Teatra 303 iz Kotora, dok će Safet Drljan na harmonici održati  polučasovni koncert.

„Na kraju večeri planirane su dodjele nagrada gdje je sami krem jugoslovenskog i balkanskog pjesništva, pripovijedanja i satiričara osvajao nagrade, a po prvi put među laureatima su dva Bjelopoljca: u kategoriji proza Kemal Musić je osvojio prvu nagradu ravnopravno, a isto tako i Saladin Burdžović, onda su tu Miloš Šarac iz Pljevalja, Petar Jovanović iz Beograda i još mnogo njih“ kazao je Čampar.

Čampar je najavio i tradicionalni sportski turnir koji će se održati 13. i 14. jula, kao i slikarsku koloniju koja će se održati od 5. do 12 avgusta.

„Ova manifestacija nije „ni na kakvim budžetima“ već se borimo, skupljamo za taj koktel, domaćice naprave posluženje, sve je domaćinski, neposredno, nemamo drugih uslova, ali već ova godina pokazuje i iziskuje da se organizacija mora dići na veći nivo. Očekujemo i da grad prepozna vrijednost manifestacije, jer rijetka su ruralna i seoska područja koja imaju sadržaje ovakve vrste, a moram spomenuti i časopis novine Zaton  sa kojim se ponosimo“ kazao je Čampar.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević