Održano predavanje o istorijskom razvoju ćirilice i važnosti njenog očuvanja na prostoru Crne Gore

U okviru projekta ,,Afirmacija ćiriličnog pisma kao kulturološka vrijednost Crne Gore“, danas je u sali Hotela Bijela Rada, održano predavanje o istorijskom razvoju ćirilice i važnosti njenog očuvanja u Crnoj Gori.

Koordinator projekta Drago Zeković, u izjavi za Radio Bijelo Polje je ukazao na činjenicu da je ćirilično pismo u praksi u velikoj mjeri potinuto iz upotrebe. ,,Iako je u Ustavu  Crne Gore ćirilično i latinično pismo ravnopravno iza čega stoji država, ćirilično pismo u praksi nestaje. Danas se u Crnoj Gori sprovodi  jezički inžinjering koji podrazumijeva nestajanje ćirilice. Jedino su posmrtne plakate i natpisi grobnih spomenika upisani ćirilicom. Ćirilica u Crnoj Gori danas ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma. U kratkom vremenu gotovo svi javni natpisi ustanova, institucija, škola, svi putokazi i nazivi ulica napisani su latinicom“, istakao je Zeković.

On je dodao i da je važno da se demokratskim sredstvima spriječi zatiranje ovog pisma. ,,Zato sam u saradnji sa kolegama ušao u ovaj projekat da u ovim turbulentnim vremenima kada tradicija i kultura jednog naroda doživljava pravi egzodus, damo doprinos očuvanju ćirilice i njegovanju baštine ćiriličnog pisma“, kazao je Zeković.

Pored Zekovića, prisutnima su se obratili i Svetislav Perišić i Uglješa Prebiračević.

Projekat je finansijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2023. godinu.

Tekst i foto: Magdalena Smolović