Suljević: “Ukoliko se ne suočimo sa proščošću, ne možemo razmišljati ni o budućnosti"

Izložbe „Opsada Dubrovnika kroz presude Haškog tribunala“ i „Mir kroz umjetnost-Likovni odjek prošlosti“, koje je Inicijativa mladih za ljudska prava kreirala u saradnji sa partnerima UN Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) i NVO Punta Institut, otvorene su večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Kako je kazala izvršna direktorica Inicijative mladih za ljudska prava, Amina Murić, ove postavke predstavljaju proces suočavanja sa prošlošću kroz prikupljanje i prezentovanje relevantnih materijala vezanih za napad na Dubrovnik.

“Posjetioci imaju priliku da prođu kroz sve faze napada na Dubrovnik polazeći od društvenog konteksta prije napada, preko samog čina napada, pa sve do reakcije Haškog tribunala .Kada je u pitanju druga izložba na kojoj su svoj umjetnički osvrt dali srednjoškolci I studenti likovne akademije, predstavljen je umjetnički doživljaj rata i mira, pomirenja i suočavanja sa prošlošću” istakla je Murić.

“Ukoliko se ne suočimo sa proščošću, ne možemo razmišljati ni o budućnosti, tako da treba da budućim generacijama predočimo onošto se dešavalo da se više takve stvari ne bi ponavljale” kazao je na izložbi predsjednik SO Ernad Suljević I dodao da je istina jedan od uslova za dalji mir, međusobno uvažavanje i poštovanje .

Edin Smailović, koordinator mreže aktivista za suočavanje sa prošošću, je kazao da se presude ne odnose na građane Crne Gore, već na pojedince, politike I ideologije.

“Ideologije I politike su te koje su pogrešne, a ne građani. U tom smislu je važna ova vrsta edukacije,da postanemo svjesni posljedica koje je ovakav događaj ostavio. Da u nama izazove empatiju i da se rukovodimo činjenicom da nikada drugom ne uradimo ono što ne bi voljeli da urade nama” kazao je Smailović.

Izložbe su organizovane u sklopu projekta „Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost“, koji se implementira u sklopu regionalnog programa „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Željko Simović