Omerović:"Ovih dvadeset godina svjetlosti nas obavezuje da moramo nastaviti da budemo bolji" (VIDEO)

Povodom 20 godina postojanja Dnevnog centra „Tisa“ danas je u bjelopolojskom Centru za kulturu održana svečana akademija na kojoj su prisustvovali predsjednik Opštine Petar Smolović, predsjednik SO Ernad suljević, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, predstavnici UNICEF-a, predstavnici političkih partija kao i predstavnici dnevnih centara iz drugih gradova Crne Gore.

Pozdravljajući prisutne, direktor Ensad Omerović je kazao da je zahvaljujući viziji iz 2004 godine, kroz unapređenje usluga tokoim 20 godina, Dnevni centar postao druga kuća za preko 100 korisnika i jedan od prvih stanica za roditelje djece i mladih sa smetnjama u razvoju, kao i osoba sa invaliditetom.

On je istakao da se, uz pomoć institucija Bijelog Polja, UNICEF-a, EU , ambasada Japana i SAD i mnogih donatora, Dnevni centar može pohvaliti najsavremenijom opremom za rehabilitaciju kao i stručnim osobljem koji uz predani rad pružaju i nesebičnu ljubav i brigu za sve korisnike.

 „Misija Centra je evoluirala u skladu sa potrebama ciljne grupe, pa se ukazala potreba da proširimo kapacitete što ćemo učiniti nadogradnjom još jednog sprata i na taj način širom otvoriti vrata korisnicima kada napune 27 godina. Iz razloga ograničenja prostornih kapaciteta, Opoština Bijelo Polje je preuzela finansirabnje izrade projektnbe dokjumentacije za nadogradnju sprata, baš onako kako su davne 2004 godine prvi prepoznali potrebu da osnuju ustanovu ovog tipa, sa puno razumijevanja za probleme sa kojima se ova ranjiva populacija svakodnevno susrijeće“ kazao je Omerović i dodao:

„Ovih dvadeset godina svjetlosti nas obavezuje da moramo nastaviti da budemo bolji, da damo sve od sebe da svaka osoba sa invaliditetom ima adekvatnu podršku te da u potpunosti omogućimo ostvarivanja prava bez obzira na mentalno i fizičko stanje svakog pojedinca i njihovu potpunu integraciju u crnogorsko društvo jednakih šansi“ kazao je Omerović.

Da će ova i ostale ustanove koje se bave brigom o djeci sa smetnjama u razvoju imati podršku i Ministarstva rada i socijalnog staranja poručila je ministarka Naida Nišić.

„Drago mi je što je 2004 godine Bijelo Polje osnovalo prvi Dnevni centar i samim tim bio svjetlost koji se kasnije prelila i na ostale gradove. Ono što zaista želim je da nastavite da kao i dosada, jer ste u Crnoj Gori prepoznati po predanom radu i uspjesima i da nastavite da motivišete i ostale Centre da vas prate na tom putu uspjeha kojim vi prolazite“ kazala je Nišić.

I predsjednik Opštine Petar Smolović je uputio čestitke povodom jubileja ove ustanove koja je pružila nesebičnu podršku, stručni rad i ljubav svim korisnuicima, ali i njihovim roditeljima. Podsjećajući da je inicijativa za otvaranje Centra potekla od Nejre Mekić i Raseme Hekalo koje su uz podršku tadašnjeg predsjednika Opštine Tarzana Miloševića ostvarile svoj san i zahvaljujući direktorima Hidajeti Bajramspahić, Saidi Čikić, sada Ensadu Omeroviću uz svesrdnu podršku tadašnjih gradonačelnika Miloševića, Žurića pa sada i njega, uspjeli da da u kontinuitetu poboljšaju uslove rada i stvore finansijska stabilnost ove institucije.

„Danas smo na pragu još jednog novog projekta, a to je projekat koji dosadašnji zakon nije prepoznavao, da korisnici od 27 godina dobiju uslove za poseban smještaj. U tom pravcu smo uradili projekat i, siguran sam da , kako je Bijelo Polje i u ovom socijalnom servisu bio avangarda sjevera i čitave Crne Gore, tako ćemo nastaviti da budemo u svim novim servisima“ poručio je prvi čovjek Opštine.

 

Nakon svečane akademije za sve goste i korisnike Centra u gradskom parku upriličen je  koktel.

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Cladimir Jelić