Burdžović:"Kurban- bajram nas uči nesebičnosti i pomaganju drugima"

Povodom Kurban –bajrama, najvećeg islamskog praznika, čestitku je uputio glavni imam Medžilsa Islamske zajednice u Bijelom Polju, Enis ef. Burdžović.

On je u izjavi za Radio Bijelo Polje istakao da Kurban – bajram odlikuje odlazak na hadž, ali, kako je kazao, oni koji nijesu u prilici da odu, prinose žrtvu i samim tim, žrtvujući dio svog imetka, pristaju i priznaju da čovjek vrijedi onoliko koliko je spreman da žrtvije zarad većeg dobra, zarad nesebičnosti i pomaganja drugima. “To je jedna od glavnih odlika ovog Bajrama” kazao je ef. Burdžović.

On je svim pripadnicima Islama u Bijelom Polju i dijaspori poželio da ove mubarek dane provedu, prije svega pomireni među sobom, zbratimljeni u ljubavi međuljudskoj i međuvjerskoj.

“Nije samo kurban ono što se da žrtvovati, da se žrtvovati i sebičnost, neka pretrpljena uvreda, da se žrtvovati spremnost da tražimo oprost, da se izvinimo i izmirimo, da jedni sa drugima živimo u harmoniji bez obzira na vjersku iI nacionalnu pripadnost jer, jednako smo ljudska stvorenja i božija bića i jednako jedni drugima dugujemo suživot” kazao je ef. Burdžović .

On je kazao da će se Bajram namaz klanjati sjutra na temeljnim ostacima hadži Danušine džamije i pozvao je pripadnike islamske vjeroispovijesti da prisustvuju ovom vjerskom činu.

U svoje lično ime, kao i u ime Medžlisa Islamske zajednice, Burdžović je još jednom sve pripadnike Islama pozdravio porukom “Bajram Šerif Mubarek Olsun”.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto: Arhiva RBP