Nevladine organizacije održale okrugli sto i obilježile Međunarodni dan ljudskih prava

Više Nevladinih organizacija je obilježilo Međunarodni dan ljudskih prava i organizovalo okrugli sto na temu rodne ravnopravnosti sa ciljem ukazivanja na mnoge probleme po ovom pitanju.

Učesnici okruglog stola iz reda nevladinih organizacija ,,Novi poredak”, ,,Korak promjene”, ,,Eko centar”, ,,Akademija društvenih nauka”, ,,Platforma”, ,,Progres” i ,,Zvijezde”. su istakli da su proaktivne državne politike po pitanju procesa empancipacije žena donekle dale rezultate u njihovoj ekonomskoj, socijalnoj i ukupnoj društvenoj stvarnosti ali da je potrebno progresivnije raditi na izmjeni zakonodavnih okvira i državnim programima podrške kako bi željeni balans zastupljenosti žena bio potpunije implementiran u praksi. Konstatovano je da je potrebno raditi na sistemskom prevazilaženju razlika po pitanju pripadnosti polova u odnosu na razne poslove i profesije u crnogorskom društvu i da je potrebno proaktivnije implementirati zastupljenost žena u društvenom i javnom životu.

Na okruglom stolu je zaključeno da se rodna neravnopravnost najviše odražava kada je u pitanju participacija žena u javnom i političkom životu, zatim njihov položaj na tržištu rada koji karakteriše nedovoljna zastupljenost po pitanju nivoa angažmana, visine dohotka i opterećenosti u radnom procesu. Takođe je konstatovana činjenica povećanog porodičnog nasilja i nasilja nad ženama kao i neadekvatno procesuiranje ove problematike od strane nadležnih institucija kao i da je potrebno mijenjati zakonodavne okvire i pristupiti izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, Zakona o prekršajima i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Društveni institucionalni akteri moraju sistemski pristupiti reformi nacionalnih politika u cilju smanjenja diskriminacije i nasilja na ženama kao i većoj zastupljenosti žena u svim institucijama sistema.

Zaključak okruglog stola je da je potrebno proaktivnije promovisati postulat rodne ravnopravnosti u cilju izgradnje građanskog koncepta društva i uspostavljanja pravičnijeg odnosa prema ženama.

 

Saopštenje: NVO Novi poredak