Interakcija sa djecom je najveća pokretačka snaga pisanja i stvaranja dječije poezije

Promocija zbirke pjesama „Vrteška čuda“ Milice i Gorana Radojičića iz Nikšića večeras je okupila učenike i nastavnike osnovnih škola“Risto Ratković“ i „Dušan Korać“ u Kući Rista Ratkovića.

Radoičići su kroz svoju prvu zajedničku knjigu poezije za djecu “Vrteška čuda” proveli djecu na interesantan i dinamičan način, govoreći im poeziju, razgovarajući  sa njima o djetinjstvu kroz motive dječje književnosti, nudeći zabavu i edukaciju u isto vrijeme.

Kako je kazao Goran Radoičić, zbirka poezije ”Vrteška čuda” nastala je kao zajednička želja da najprije svojoj, a zatim i drugoj djeci, poklone nešto za šta vjeruju da će biti trajno.

„Djeca su stalno pokretači osjećaja, mašte i nekih neotkrivenih svjetova koji su se slili u stihove ove knjige. Željeli smo da djeci ponudimo neke sadržaje koji su novi, drugačiji, a koji opet mogu da budu u fokusu njihove pažnje, da im bude zanimljivo i da saznaju nove stvari o književnosti. Htjeli smo da se zapravo dotaknemo djetinjstva i da svijet djece obogatimo“ kazao je Goran.

Milica kaže da je ideja o nastanku ove zbirke pjesama nastala od najranijih dana kada su još kao djeca pisali poeziju, a koja je, kako je kazala, dobila još vjetar u leđa kada su postali roditelji.

„Interakcija sa djecom je najveća pokretačka snaga pisanja i stvaranja dječije poezije. Jer kada recimo primijetite da su oni nešto lijepo uradili ili stavili neki detalj u kosi, a vi to primijetite, pa krenete razgovor sa njima, imaš vremena da ga saslušaš i tada od njih dobiješ neku povratnu energiju, neku anegdotu, nešto što te pokrene i odatle se stvori neka ideja za pjesmu „ kazala je Milica.

Razgovor sa Milicom i Goranom Radoičićem vodio je Edin Smailović.

 Tekst i foto: Vanja Šabanović