Mrdak:"Na časovima programiranja i robotike podstičemo razvoj kreativnosti, timskog rada i inovativnosti među mladima" (VIDEO)

Robotika u OŠ „Risto Ratković“ već je doživjela svoju ekspanziju, sudeći po rezultatima koji su timovi iz te škole postigli na raznim takmičenjima.

Kako je u emisiji radija Bijelo Polje  „Transhumanizam-mladi i nauka“  kazala nastavnica matematike Bojana Mrdak, kroz razne projekte učenika koji su u okviru vannastavnih aktivnosti pohađali časove robotike, žele da podrže razvoj kreativnosti, timskog rada i inovativnosti među mladima, kao i da im pruže priliku da steknu praktično iskustvo u robotici.

„Nakon što smo kroz neke projekte pokazali rezultate, bili smo pozvani od strane NVO „Montenegro makers“ da učestvujemo na takmičenju u Prištini na kojem smo pokazali da naš tim ima kapaciteta da se razvija na tu temu, i onda sam odlučila da osnujem sekciju gdje ćemo dati priliku mladim da razvijaju svoje vještine i znanja iz robotike“ istakla je Mrdak.

Ona je istakla da je osnivanje prve robotičke lige u Crnoj Gori važan korak ka promovisanju STEM obrazovanja i razvoju inovacija među mladima.

„U maju je održana liga i taj događaj okupio je 58 timova, 220 učenika, 44 mentora-nastavnika iz cijele Crne Gore. Takmičenje je pružilo učenicima brojne benefite kao što su prenos znanja, umrežavanje, razmjenu iskustava i saradnja, a tada su u starijoj kategoriji naši učenici osvojili prvo mjesto“ kazala je Mrdak.

Mrdak je kazala da su vještine rješavanja problema kroz prevazilaženje prepreka, timski rad, strpljenje i upornost samo neke od cjelina koje podstiču na časovima programiranja i robotike za koju, kako je istakla vlada sve veće interesovanje mladih.

Ilijas Mušović, jedan od učenika koji je bio dio pobjedničkog tima u Podgorici, kazao je za Radio Bijelo Polje da je sa svojim drugarima  Dženanom Ćeranićem, Džemilom Hadžibegović i Kostom Jokićem postigao dobar rezultat, koji je, kako je istakao, bio vjetar u leđa za dalji rad.

„Tokom časova organizujemo se u dvije grupe i svako na svom računaru programiramo, a često organizujemo i takmičenja pa se na taj način motivišemo ko će prvi da završi neki zadatak“ pojasnio je Ilijas.

Serijal Transhumanizam-mladi i nauka realizuje se u okviru projekta Refesticon 2023 Transhumanizam.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Realizator projekta je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Tanja Dangubić, Sanida Kajević, Danijela Radović, Vladimir Jelić, Dalibor Rakočević  i Vanja Šabanović