U BIJELOM POLJU OTVORENA IZLOŽBA DOKUMENTA O MULTIKULTURALNSOTI U CRNOJ GORI

Sinoć je sa početkom u 17 časova u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju priredjena izložba Dokumenata o multikulturalnosti u Crnoj Gori, koju je organizovala i priredila NVO Potreba – NEED kordinator projekta je Suad Muratović.

Govoreći o današnjem društvu nemoguće je ne upotrijebiti pridjev multikulturalno s obzirom na to da sada, više nego ikada, vrlo različite etno-kulturalne grupe žive jedne uz druge. Ove grupe, bilo da žive dugo na istom prostoru, ili su doseljene kroz nove migracione procese, imaju svoje kulturne identitete, osjećanje pripadnosti i lojalnosti, a svako priznavanje ovih grupa podrazumjeva i priznavanje njihovih prava i potreba. Da li, međutim, društvo koje sebe naziva multikulturalnim zaista zadovoljava ove potrebe ili, pod plaštom priznavanja prava svima samo „trpi” različitosti? Da li time možda prikriva isključivanje ili čak neprijateljstvo prema nekim grupama?

Upravo u traganju za takvim trećim prostorom, uočava se vrijednost koncepta interkulturalnosti. Interkulturalnost predstavlja okvir iz koga možemo da objasnimo (ne)razumijevanje među pripadnicima različitih kultura, njihove različite stilove ponašanja i poglede na svijet, kao i da kreiramo mehanizme uspostavljanja njihovog međusobnog dijaloga i razumijevanja.Projektom „Izloži multikulturalnost“ u okviru koga je i realizovana ova izložba, NVO NEED želi prikazati i izložiti sve ono što podsjeća na istorijsku retrospektivu zajedništva na ovim prostorima, a takodje i uticati da se pitanje multikulturalnosti društva unaprijedi. Tako ćemo kroz aktinosti koje planiramo projektom, a to su dvije izložbe značajnih dokumenata, kao i štampanje zbirke istih dokumenata koje smo izložili, ukazati na pozitivne primjere zajedničkog života naroda u Crnoj Gori. Kao što je navedeno, izložba je samo dio projekta ,,Izloži multikulturalnost” koji je podržan od strane FONDA ZA ZAŠTITU I OSTVARIVANJE MANJINSKIH PRAVA.

 

Izvor:

https://madeinmontenegro.com/u-bijelom-polju-otvorena-izlozba-dokumenta-o-multikulturalnsoti-u-crnoj-gori/