Guberinić: Nijesmo zadovoljni raspodjelom sredstava nevladinim organizacijama koje brinu o OSI” (VIDEO)

Opštinsko Udruženje oboljelih od multiple skleroze  organizovalo prije dva dana okrugli sto na kojem su predstavnici organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom  razgovarali o tome, kako poboljšati položaj osoba sa invaliditetom i unaprijediti kvalitet njihovog života.

Gostujući tim povodom u emisiji “Građanima  u susret” Radija Bijelo Polje, predsjednica Udruženja, Lidija Guberinić kazala je, da je sa tog skupa potekla inicijativa prema  relevantnim institucijama, u cilju preduzimanja određenih koraka  koji bi vodili  poboljšanju sveukupnog kvaliteta života osoba sa invaliditetom u Bijelom Polju. Okrugli sto je bio dio projekta “Psihosocijalno osnaživanje i pravna edukacija lica sa invaliditetom”, koje je ovo udruženje otpočelo u novembru prošle godine.

“To  je dio projektnih aktivnosti kroz program ,,OCD u Crnoj Gori- od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M BASE, koji sprovode Centar za građansko obrazovanje(CGO), Friedcrih-Ebert Stiftung(FES), Centar za zaštitu ptica Crne Gore(CZIP) i Politikon mreža.  Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Ovo o čemu govorim, ne oslikava stavove niti Evropske unije niti naših donatora, već je isključivo odgovornost naše organizacije, kao i sve aktivnosti koje mi sprovodimo tokom realizacije ovih projektnih aktivnosti. Ono što daje poseban pečat jeste upravo to vrijeme u kojem smo mi dobili sredstva za realizaciju ovakvog vida podrške osobama sa invaliditetom u Bijelom Polju.  Moram se osvrnuti na sadaši momenat i momenat kada je prestala raspodjela sredstava iz Fonda, odnosno Komisije koja je dijelila sredstva od igara na sreću, za projekte i programe NVO.  I tada smo pokazali veliki skepticizam, a i sad, sa ove vremenske distance od četiri godine, možemo reći da uopšte nijesmo zadovoljni, a kad do kažem, mislim na reprezentativne  organizacije  osoba sa invaliditetom, ne samo u našem gradu nego na nivou cijele Crne Gore, jer mi veoma usko sarađujemo i prinuđeni  smo da zbijemo svoje redove pošto smo na istom zajedničkom putu”, istakla je Guberinić, i dodala da Psiho socijalno osnaživanje i pravna edukacija lica sa invaliditetom”, koje je ovo udruženje otpočelo u novembru prošle godine. To  je dio projektnih aktivnosti kroz program ,,OCD u Crnoj Gori- od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M BASE, koji sprovode Centar za građansko obrazovanje(CGO), Friedcrih-Ebert Stiftung(FES), Centar za zaštitu ptica Crne Gore(CZIP) i Politikon mreža.

 “Postoji veoma neravnopravna raspodjela sredstava na nivou ministarstava, nezavisni procjenjivači, ukoliko mogu biti nezavisni  a zovu se tako,  pokazali su elementarno nepoznavanje svijeta lica sa invaliditetom i uopšte prava OSI. Oni uopšte nijesu prepoznali način na koji mi funkcionišemo, na koji način funkcionišu naše organizacije, jer mi smo u stvari lica sa invaliditetom. Projekti koji su dobijani od strane ministarstava u nekom gro obimu, sredstva, nijesu ni doprla do nas”, kazala je, između ostalog Guberinić.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Milan Knežević

Video prenos:Ljilja Brajković

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE