Stručno obrazovanje ključno za razvoj lokalnih zajednica, poručeno sa okruglog stola održanog danas u sali Skupštine Opštine

Okrugli sto na temu „Stručno obrazovanje ključno za razvoj lokalnih zajednica“, koji, na inicijativu stručnih aktiva škole, realizuje Srednja stručna škola, održan je danas u sali Skupštine Opštine, kao dio  kampanje “Moja škola - moj je dom”.

Ta kampanja je, kako je kazao član školskog projektnog tima, Rafet Mulić   usmjerena prvenstveno  na promociju Škole, stručnog obrazovanja, ali i na pružanju pomoći  svršenim osmacima i njihovim roditeljima prilikom upisa, odnosno  lakšeg  odabira  pravog zanimanja.

“Smatramo da je stručno obrazovanje  ključ  razvoja svake lokalne zajednice, a naša škola je tokom 100 godina postojanja  bila oslonac ekonomskog i održivog razvoja opštine Bijelo Polje i regiona. U okviru te kampanje imaćemo današnji okrugli sto na temu stručnog obrazovanja, zatim program povodom Dana škole, a u ovdašnjim školama prikazaćemo i promotivni  film “Biraš struku- biraš život”, tako da se nadamo da ćemo doprinijeti pojašnjenju strukovne upisne politike i pomoći đacima da se opredijele”, istakao je Mulić.

Ističući da je Srednja stručna škola  tokom vijeka postojanja bila oslonac razvoja lokalne zajednice i kreiranja boljih uslova za rad, Goran Joksimović kaže, da je podizanje kapaciteta stručnih škola i nastavnog kadra, za sve  njih obavezujuće.

“Na poslednjim sjednicama stručnog aktiva naše škole, a budući da smo pred upis nove generacije učenika, zaključili smo da su određeni stručni profile, iz nama nepoznatih razloga, nekonkurentni i nisu predmet interesovanja pri upisu. Da li je u pitanju nedovoljna informisanost polumaturanata, njihovih roditelja,  ili predrasude  prema određenim školama, ili je problem u samom obrazovanju koje ne proizvodi kvalitetan stručni kadar, samo su dio pitanja, na koja, svi zajednički trebamo da tražimo odgovore, kako bismo promijenili situaciju nabolje”, poručio je Joksimović. Na današnjem  okruglom stolu učestvovali su  predstavnici relevantnih lokalnih i državnih institucija u oblasti obrazovanja.

Tekst:Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE