Održan okrugli sto o promociji i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica

Nekoliko Nevladinih organizacija je organizovalo okrugli sto povodom Međunarodnog dana ljudskih prava sa ciljem promocije i zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Nevladine organizacije ,,Novi poredak", ,,Akademija društvenih nauka”, ,,Korak promjene”, ,,Platforma”, ,,Zvijezde”, Eko centar” i ,,Progres” su na okruglom stolu naglasile značaj promocije poštovanja i unapređenja prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Crnoj Gori i očuvanja vrijednosti multikulturalnog sklada u cilju konstituisanja građanskog društva i evropskih vrijednosti.

Na okruglom stolu je konstatovano da u društvu postoje retrogradne grupacije i interesne grupe koje kontinuirano rade na narušavanju multietničkog sklada i harmonije između manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i da država, pravosudni organi, Nevladine organizacije i Akademska zajednica moraju dati svoj konstruktivan doprinos iskorjenjavanju svakog vida nasilnog ekstremizma, radikalizma i netolerancije.

Primijećeno je da je na društvenim mrežama aktivan jedan broj pojedinaca koji promovišu radikalne stavove u odnosu na pripadnike različitih manjinskih naroda i da je potrebno da se stvore efikasniji formalno-pravni instrumenti pomoću kojih će se pravovremeno reagovati u procesu iskorijenjivanja govora mržnje, stigmatizacije pojedinaca i grupa na osnovu pripadnosti nekom etno nacionalnom korpusu. 

Jedan od zaključaka Nevladinih organizacija je i da je potreban pojačan monitoring nadležnih državnih organa u procesu poštovanja prava svih manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica i da je potrebno u narednom periodu raditi na kanalisanju i sankcionisanju svih aktera koji učestvuju u narušavanju multietničke harmonije. Postavljen je zadatak po pitanju pronalaženja što efiksnijih institucionalnih mehanizama u procesu očuvanja međunacionalnog sklada i osnovnih postulata građanskog društva.

Zaključak okruglog stola je da je potrebno kvalitetnije implementiranje Nacionalnih strategija i akcionih planova, jer se oni ne sprovode u praksi u dovoljnoj mjeri i da su nužne analize i periodične revizije postignutih rezultata u procesu proaktivnih sprovođenja javnih politika na polju promocije i zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak