Vojinović: Mediji oblikuju ljudsku svijest, mladi da se edukuju (audio)

Mediji oblikuju ljudsku svijet, a na mladima je da se edukuju, budu upućeni i kritičkim shvatanjem i selektivnim pristupom biraju sadržaje, kazala je doc. dr Maja Vojinović, profesorica na Univerzitetu Union u Beogradu.

Govoreći putem telefona u emisiji ,,Mediji i građani”, Radija Bijelo Polje, dr Vojinović je kazala da je medijska pismenost od izuzetne važnosti.

,,Veoma je važno da se medijska pismenost uvede kao predmet u osnovne i srednje škole, iz razloga što djeca nijesu informisana o pravilnoj upotrebi medijskih struktura i sadržaja, i nekako bi im trebalo uvesti takvo obrazovanje, kako bi imali neku osnovu za mogućnost dekodiranja i kodiranja samih medijskih poruka, i kritičkog osvrta i analize. Svjedoci smo krupnih promjena i ubrzanog razvoja tehnike i tehnologije, kao i same informatike, otvorenih društvenih mreža i širokog internet, gdje svašta mogu da vide i čuju, zapravo tu se i razvija govor mržnje. Naravno, ne možemo govoriti samo o negativnim stranama, moramo pomenuti i pozitivne strane u smislu inovacija, jer internet ima mnoge koristi, koje omladina mora da prepozna”, istakla je Vojinović u emisiji ,,Mediji i građani”, koja se emituje u okviru projekta ,,Sprječavanje govora mrženje i širenja dezinformacija u medijima”, koji realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje.

Govorila je i u kojem uzrastu treba početi sa medijskom pismenošću.

,,Možda bi prerano bilo da govorimo o djeci u vrtiću, jer je to neka faza kada djeca nijesu zrela, ali već od prve godine osnovnog obrazovanja u školama treba provući to kroz neki predmet, jer svi oni imaju telefon i internet kod kuće, i služe se tim sadržajima u smislu pravilnog razumijevanja, kritičkog osvrta, naravno prilagođeno njihovom uzrastu, a najprije kroz igru, jer se programi moraju prilagođavati uzrastima. Smatram da od prvog razreda osnovne škole treba početi sa uvođenjem medijske pismenosti", dodala je profesorica Vojinović.

Ona je navela da je etika prisutna u svim segmentima života.

,,I svaka profesija ima svoju etiku, međutim, dvije oblasti u kojima etika dolazi do najvećeg značaja su medicina i novinarstvo, i često ćemo čuti da novinarska greška ostavlja duševni bol a neka medicinska greška fizičku ”, pojašnjava doc. dr Maja Vojinović u emisiji ,,Mediji i građani”, Radija Bijelo Polje.

Kazala je da je novo doba medija mnoge udaljilo od knjige.

,,Čitalačka publika je postala publika novih medija, iako moram da priznam postoji onaj dio populacije, i jedan krug ljudi koji i dalje voli da prelistava stranice, i možda među starijom populacijom je popularno i prelistavanje novina, jer vole da osjete papir pod rukama. Mlađa populacija je navikla na digitalne forme, ali taj kontakt sa papirom jako je važan za razvoj mozga”, objašnjava Vojinović.

Poručila je mladima da prema svemu zauzmu kritički stav.

,,Zapravo, da imaju jednu dozu opreza, da ne uzimaju sve zdravo za gotovo, te da pokušaju da se upoznaju sa tehnikama, tehnologijama i institucijama koje se bave medijskom produkcijom”, pojasnila je ona.

Podsjetimo, projekat ,,Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“ realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Foto: privatna arhiva

U realizaciji emisije učestvovali Sanida Kajević i Eldina Bećirović 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE