Rabrenović: Medijska regulativa, profesionalni standardi i medijska pismenost ključni su mehanizmi u borbi protiv širenja dezinformacija i govora mržnje (video)

Kvalitetna medijska regulativa, poštovanje novinarskih standarda i medijsko opismenjavanje, ključni su mehanizmi u borbi protiv širenja dezinformacija i govora mržnje u medijima, poručio je novinar i doktor komunikologije, Dragić Rabrenović.

Gostujući u emisiji “Mediji i građani”, Radija Bijelo Polje, Rabrenović je kazao da je problem govora mržnje i dezinformacija itekako prisutan u našem društvu, ali i istakao da postoje brojni mehanizmi za njegovo rješavanje.

“To zapravo i nijesu novi fenomeni, ali su možda sada vidljiviji nego ranije. Zbog toga moramo kao država i društvo da se odupremo takvom neprofesionalnom sadržaju i njegovom snažnom uticaju na publiku, odnosno građane. Zato je prvenstveno važno da uspostavimo kvalitetne medijske zakone, ali i da ih upotpunosti primjenjujemo u praksi, jer zaista je jako važno precizno definisati ko mogu biti osnivači medija i ko može biti novinar, odnosno onaj ko radi u interesu javnosti i građana. Zatim dolazi na red uređivačka politika, jer je podjednako bitno šta sve objavljujemo i plasiramo građanima kao informaciju. Naravno, poštovanje profesionalnih standarda izvještavanja, novinarskih i etičkih kodeksa je ono što bi trebalo da se podrazumijeva, jer bez tih standarda ne možemo govoriti o profesionalnom novinarstvu, niti novinaru, koji ima jako važnu društvenu ulogu, koja sa sobom nosi  veliku odgovornost”, naglasio je Rabrenović.

On je posebno ukazao na važnost medijskog opismenjavanja, napominjući da je ona na jako niskom nivou u našem društvu.

“Jako je važno da obučimo građane da u toj ‘šumi informacija’ prepoznaju lažne, da nauče šta je manipulacija i propaganda. Takođe, neophodno je da se i građani i mediji odreknu toga da se neko blati kroz te medijske kanale, jer bez obzira kolika sloboda izražavanja postoji, ako je koristimo da bi nekom drugom ugrozili integritet, onda mi krišimo te granice slobode”, poručio je dugogodišnji novinar i doktor komunikologije, Dragić Rabrenović.

Emisija ,,Mediji i građani" emituje se u okviru projekta ,,Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima", koji realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Realizacija emisije: Sanja Dulović, Sanida Kajević, Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE