Nedoviću druga nagrada na književnom konkursu ,,U čast umjetniku“ (video)

Učenik trećeg razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, Vojin Nedović, osvojio je drugo mjesto na književnom konkursu ,,U čast umjetniku“.

Gostujući u emisiji ,,Kreativci“, Radija Bijelo Polje, Nedović je kazao da je konkurs organizovala XIV beogradska gimnazija, u čast 130 godina od rođenja Iva Andrića.

,,Ova nagrada me jako obradovala, jer joj se zaista nijesam nadao. Drago mi je što je žiri prepoznao moj trud i rad, i što je u tako jakoj konkurenciji druga nagrada pripala upravo meni“, dodao je Nedović.

Podsjeća da je na konkurs ,,U čast umjetniku“ pristiglo  oko 90 radova učenika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

,,Organizatori su odlučili da cijeli mjesec oktobar posvete Ivu Andriću, i realizovali su brojne programe u tom smislu, među kojima i ovaj konkurs. Ja sam relativno malo imao vremena za pripremu, ali sam poslao priču. Prvo sam tražio inspiraciju za svoje djelo, a onda sam na času književnosti ugledao sliku Andrića kako stoji pored mosta na Drini, i došao na ideju da most bude glavni motiv, kao i kod Andrića, i Mehmed-paša Sokolović, jedan od glavnijih likova u njegovim djelima. Sve sam to povezao, i sve je na kraju rezultiralo nagradom“, objasnio je Nedović u emisiji ,,Kreativci“.

Nedović je na konkursu učestvovao pod mentorstvom profesorice književnosti, Milke Španjević.

Njegove tri priče objavljene su u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

,,Ono što me privuklo kod ovog festivala jeste njegova lokalnost, i to što mogu da se družim sa poznatim ljudima, kao i da možemo u zdravom duhu da čitamo i stvaramo. Teme su bile zanimljive, a ono što je mene privuklo kod fantastike jeste što mogu da upotrijebim realne motive, istinite stvari i činjenice i zajedno sa svojom maštom stvorim jedno fanatstično djelo“, istakao je Vojin Nedović u emisiji ,,Kreativci“.

Inspiraciju za pisanje, kaže, pronalazi u tišini.

,,Insiracija dolazi sama od sebe, i kada me neko pita šta me inspiriše, ne znam da odgovorim“, dodaje.

Bio je i član Dramskog studija ,,Nada“, ali se oprobao i u predstavama glumca Fuada Age Dobardžića.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Sanida Kajević