Za Program stručnog osposobljavanja do sada se prijavilo 26 poslodavaca iz privatnog sektora iz Bijelog Polja

Poslodavaci koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja mogu podnijeti do 9. novembra, a do sada je tu mogućnost iskoristio značajan broj poslodavaca iz privatnog sektora iz Bijelog Polja, saopštila je načelnica Biroa rada Bijelo Polje, Milka Bošković.

„Za Program stučnog osposobljavanja visokoškolaca u privatnom sektoru do sada se prijavilo 26 poslodavaca iz privatnog sektora, koji su iskazali potrebu za 69 visokoškolaca“, navela je Bošković.

Ona je napomenula da poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće  podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje prema mjestu rada poslodavca i preko portala E-uprave, dok poslodavci iz javnog sektora prijave podnose Upravi za ljudske resurse, odnosno Upravi za kadrove i preko portala E-uprave.

„Ovo je dobra prilika za poslodavce da dobiju školovan mladi kadar, zato pozivam poslodavce iz privatnog i javnog sektora da se prijave za učešće i omoguće svršenim visokoškolcima da se stručno osposobe“, poručila je načelnica Biroa rada Bijelo Polje.

Bošković je istakla i da će korisnici Programa  stručnog osposobljavanja dobiti priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca, a do sada se Birou rada Bijelo Polje javilo skoro 100 visokoškolaca.

„Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a do sada je interesovanje iskazalo njih 96“, navela je Bošković.

Ona je dodala da će najvjerovatnije biti predviđeno 30 dana i za prijavu visokoškolaca.

„Tako je bilo i ranijih godina, ali svakako da ćemo informisati nezaposlena lica, odnosno potencijalne korisnike ovog programa“, kazala je načelnica Biroa rada Bijelo Polje.

Program stručnog osposobljavanja trajaće devet mjeseci, a prema riječima Bošković, računaće se kao 12 mjeseci radnog iskustva, što je uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa visokoškolskim obrazovanjem.

„Sva nezaposlena lica, kao i poslodavci, u slučaju da imaju problem ili nedoumicu prilikom prijave mogu  se obratiti savjetodavcima u Birou rada“, dodala je Bošković.

Autorka i foto: Sanja Dulović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE