Glas osoba sa invaliditetom da se više čuje u medijima (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

U Crnoj Gori ne postoji kontinuitet u izvještavanju o osobama sa invaliditetom, već se u medijima spominju uglavnom povodom obilježvanja nekih značajnih datuma za ovu populaciju, ocijenila je Nataša Borović iz Udruženja paraplegičara Bar.

Govoreći na okruglom stolu „Odnos medija i osoba sa invaliditetom“, koji je održan danas u „Oazi“, u Bijelom Polju, Borović je kazala da je neophodan istraživački pristup pitanjima invalidnosti, kako bi se javnosti prezentovala realna slika o položaju osoba sa invaliditetom.

 „Jasno je uočljivo da nema kontinutiteta prilikom izvještavnja o osobama sa invaliditetom, već su najčešće povodi značajni datumi koji se odnose na ovu populaciju ili neke konkretne aktivnosti, poput radionica, konferencija, seminara... Takođe,  u tim izvještajima su najčešće  citirani predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, kao nosioci tih aktivnosti ili projekata, kao i predstavnici  institucija, dok su manje zastupljeni iskazi samih osoba sa invaliditeom. Tome, moramo priznati, doprinosi i sam odnos osoba sa invaliditetom, jer često ne vole da budu medijski eksponirane. Ali, mislim da bi trebalo istraživački pristupiti ovim pitanjima, da bi novinari trebali sami da pokreću neke teme, da istražuju. To je zapravo i predviđeno zakonskom regulativom, koja i nalaže promocju osoba sa invaliditetom i drugih pripadnika ranjivih kategorija u društvu, ali se to ne primjenjuje u praksi“, istakla je Borović.

Ona je napomenula da posebno treba voditi računa i o terminologiji prilikom izvještavanja o osobama sa invaliditetom, ali i naglasila da se mora voditi računa i o dostupnosti informacija ovoj populaciji.

„Nijesu svi mediji pristupačni osobama sa različitim vrstama invaliditeta, kao što je oštećenja vida i sluha i to je zaista veliki problem“, dodala je Borović iz Udruženja paraplegičara Bar.

Istakla je i da mediji stvaraju dvije krajnje slike o osobama sa invaliditetom, te da nijedna od njih nije dobra, ni pozitivna.

„Prva je ona u kojoj se ističu prepreke sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, dakle, stvalja se invaliditet u prvi plan, a druga slika zapravo podrazumijeva herojski pristup osobi sa invalditetom, koja je nešto uradila i postigla. Nijedna krajnja slika nije dobra, a ni pozitivna, već se mora prikazati relana, do koje se dolazi međusobnom saradnjom“, navela je Borović.

I predsjednik Udurženja paraplegičara iz Bara, Slavko Vučićević, ocijenio je da je potrebno da OSI dobiju svoj prostor, da budu pristune i vidljive u zajednici i okruženju.

„Osobe sa invaliditetom se i dalje svakodnevno suočavaju sa predrasudama i brojnim preprekama, zato je jako važno da dobiju svoj prostor i u medijima, da budu prisutne i vidljive u zajednici i okruženju, da se uključe u sva društvena dešavanja. One ne žele sažaljenje, već šansu, a mediji imaju veliku moć, tako da je i njihova uloga jako bitna, kako bi se skrenula pažnja javnosti na položaj osoba sa invaliditetom, te kako bi se kvalitet njihovog života unaprijedio“, poručio je Vučićević.

 Podsjetio je da je današnja radionica održana u okviru projekta „SOCIETIES 2“, čiji je nosilac Caritas, a partner Udruženje paraplegičara iz Bara.

„Ovaj projekat  finansira EU, a realizuje se u pet država, tako da je riječ o projektu prekogranične saradnje, koji obuhvata Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo. Ovim projektom, koji traje četiri godine, planirano je više aktivnosti, a u okviru njega dodijeljeni su i subgrantovi, pa je devet nevladinih organizacija dobilo sredstva za realizaciju svojih programa“, pojasnio je predsjednik Udruženja paraplegičara iz Bara.

Organizaciju današnje radionice podržalo je i Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“, a sekretarka ovog udruženja, Rasema Hekalo, kazala je da je čast biti domaćin ovakvog događaja, koji je od velikog značaja za sve osobe sa invaliditetom.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić